Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

NBS komandieris: Katrs eiro aizsardzībā tiek ieguldīts adekvāti

© F64

Esmu pilnīgi pārliecināts, ka katrs eiro aizsardzībā tiek ieguldīts adekvāti, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

NBS komandieris nenoliedza, ka aizsardzībai Latvijā būtu vajadzīgs lielāks finansējums, tomēr vienlaikus uzsvēra, ka saņemtā nauda ir arī jāspēj realizēt. Viņš uzsvēra, ka ASV prezidenta uztraukums ar budžeta tēriņiem lielā mērā neattiecoties uz Baltijas valstīm, kas ļoti aktīvi un intensīvi audzē savu aizsardzības budžetu. "Galvenais šai procesā ir tos pareizi izlietot. Piešķirtajam apjomam jābūt adekvātam mūsu iespējām," skaidroja Kalniņš.

Vaicāts, cik gatava Latvija ir NATO bataljona uzņemšanai, Kalniņš skaidroja, ka ļoti aktīvi tiek būvēta infrastruktūra. Viņš gan uzsvēra, ka bataljons jau tagad varētu valstī izvietoties, vienkārši tiek veikti infrastruktūras sagatavošanas darbi, lai uzdevumus varētu veikt kvalitatīvāk.

Lielākajai daļai NATO kontingenta jūnija vidū ir jābūt Latvijā, norādīja Kalniņš.

Tāpat viņš norādīja, ka šis bataljons Latvijā neatradīsies mūžīgi, tāpēc tiek domāts par infrastruktūras lietošanu ilgtermiņā. Tāpat tiek domāts par Latvijas karavīru un zemessargu ekipēšanu pilnā apjomā. Viņš atzina, ka lielākā daļa ekipējuma jau ir, bet to nepieciešams mazliet uzlabot, piemēram, pilnveidot ķiveres un bruņuvestes.

Kalniņš salīdzinājumam norādīja, ka vienas brigādes modernizēšanai un apgādāšanai ir vajadzīgs pus miljards eiro. "Tas Latvijas apstākļos nav iespējams nekad, tāpēc mēģinām sabalansēt finansējumu un to efektu, kas mums jāsniedz," viņš sacīja.

NBS komandieris arī teica, ka tiek domāts par iespējām uzlabot rezerves karavīru apmācību sistēmu. Tiekot arī iets uz formulu, ka karavīram jābūt piesaistītam pie vienības no kuras viņš ir atvaļinājies.