Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

LTV: Latvijā jāveido vairāk žurnālistikas satura krievu valodā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Latvijā būtu nepieciešams veidot vairāk žurnālistikas saturu krievu valodā, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

Viņš norādīja, ka LTV7 kanālā likumā paredzētais raidlaika limits jau ir sasniegts un vairāk krieviski raidīt nav iespējams, tādēļ LTV7 nevar pārveidot par kanālu krievu valodā, jo tad būtu jāmaina likums. Taču Latvijā būtu nepieciešams vairāk žurnālistikas satura krievu valodā, lai nodrošinātu alternatīvu redzējumu un viedokļu dažādību, kuras patlaban krievu valodas informatīvajā telpā trūkst.

"Ir dominējošs retranslēto Krievijas TV kanālu redzējums uz notikumiem pasaulē. Ir kaut kādi mūsu iestarpinājumi ziņu līmenī, ir mazliet diskusiju. Taču visaptverošas žurnālistikas, ne tikai par politiskām tēmām, nav. Es teiktu, ka mums šo nišu vajadzētu aizpildīt, un labprāt runātu ar valdību, lai mums to palīdz izdarīt. Latvijā dzīvojošo krievu identitātes stiprināšana caur jaunu zīmolu, caur žurnālistiku būtu ļoti vēlama," pauda Belte, piebilstot, ka tas būtu jādara interneta kanālos.

Belte norādīja, ka, saskaņā ar pētījumiem, patlaban cilvēki 30-40 gadu vecumā pamatā informāciju iegūst internetā un tikai vecāki cilvēki pamatā lieto lineāro televīziju. Turklāt auditorija līdz 30-40 gadiem ziņas skatās arī latviešu valodā, bet nelabprāt skatās citas pārraides latviski. Tādēļ ir jābūt alternatīvam satura piedāvājumam.

LTV valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka pašlaik ir virkne starptautisku piedāvājumu ar Vācijas, Lielbritānijas, pat Nīderlandes un Dānijas atbalstu ar mērķi stiprināt informatīvo telpu un padarīt populārākas sabiedrisko mediju platformas ar laba satura palīdzību. LTV šogad parakstīs sadarbības līgumu ar Lielbritānijas raidorganizāciju BBC par sadarbību satura jomā.

"BBC atver savu pārstāvniecību Baltijā un tostarp veidos ziņas un raidījumus krievu valodā, kurus arī mēs izvietosim LTV7 kanālā un "www.lsm.lv" platformā. Es domāju, ka tas viss kopā novedīs pie jauna zīmola krievvalodīgajai auditorijai un, iespējams, ar laiku tas varētu pāraugt arī lineārajā televīzijā," sacīja Belte.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka, raugoties ilgtermiņā, būtu nepieciešams veidot vienotu Baltijas kanālu, apvienojot trīs valstu lokālo saturu.