Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Balvas medicīnā izcilākajiem

CILVĒKS MEDICĪNĀ. Šādu gada balvu saņēma Alūksnes slimnīcas vadītāja Maruta Kauliņa, kura par atzinību jūtas gandarīta un saka: «Visu nevar izrēķināt ciparos, īpaši medicīnā, kur uz spēles likta cilvēka dzīvība.» Kāds būs slimnīcas liktenis, to uzzināsim šogad © F64

Titulu Gada cilvēks medicīnā saņēmusi Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja interniste Maruta Kauliņa, bet Gada slimnīcas gods – Liepājas reģionālajai slimnīcai. Latvijas Ārstu biedrība svinīgā ceremonijā pasniegusi Gada balvu medicīnā 2016, godinot medicīnas speciālistus un pateicoties par ieguldīto darbu Latvijas iedzīvotāju veselības veicināšanā.

Arī ikviens Latvijas iedzīvotājs laika posmā no pagājušā gada 30. novembra līdz šāgada 15. janvārim varēja nobalsot par savu labākā mediķa kandidātu nominācijās Gada ārsts, Gada zobārsts, Gada farmaceits, Gada funkcionālais speciālists, Gada māsa, Gada vecmāte un Gada ārsta palīgs. Šogad Latvijas Ārstu biedrības balsojumā kopā balsots vairāk nekā 6000 reižu. Čaklākie balsotāji ir Latgalē, bet balsotāju skaits pieaudzis arī Rīgā un Vidzemē. Nominācijā Gada ārsts balsots par 632 ārstiem, bet kopumā sabiedrības balsojumā paldies teikts gandrīz 1600 dažādiem medicīnas speciālistiem.

Latvijas Ārstu biedrība pasniedza arī balvu Par mūža ieguldījumu medicīnā. Šajā nominācijā balvu ieguvējus nosaka ekspertu vērtējums. Šogad balvu saņēma patoloģe Maiga Skudra un neirologs profesors Juris Bērziņš. Raksturojot M. Skudru, Latvijas Ārstu biedrība atklāj, ka viņa sākotnēji domājusi strādāt ginekoloģijā vai osteoloģijā. Par sekcijām nemaz negribējusi domāt, to laikā stāvējusi tuvāk durvīm. Tomēr M. Skudra izvēlējās patologanatomiju un nu jau 64 gadus strādā P. Stradiņa slimnīcā, 30 no tiem viņa ir vadījusi Patologanatomijas nodaļu. Arī vēl tagad pāris reižu nedēļā viņa sēžas pie mikroskopa, lai pētītu ādas slimības. Profesors J. Bērziņš ir medicīnas zinātņu doktors, neirologs un algologs. Savas profesionālās gaitas Juris Bērziņš sāka 1952. gadā Rīgas 1. slimnīcā, bet no 1972. gada strādāja Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas nodaļā, kur bija arī nodaļas vadītājs. Profesors ir 16 grāmatu autors un līdzautors.

Gada ārsta titulu saņēma Tuberkulozes un plaušu slimību centra torokālais ķirurgs Māris Apšvalks, bet Gada slimnīcas gods - Liepājas reģionālajai slimnīcai. Par ķirurgu M. Apšvalku Ārstu biedrībā saka: interese par medicīnu ārstam radusies bērnībā, kad bēniņos atradis žurnālus Veselība. Kaut arī savā nozarē M. Apšvalks darbojas jau vairākus desmitus gadu, viņš joprojām katrai operācijai gatavojas kā no jauna un nenogurstoši apgūst arvien jaunas zināšanas. Balsojumā saņemtajās vēstulēs daudzkārt teikts paldies Mārim Apšvalkam par dzīvības glābšanu un atgriešanu dzīvē.

Gada vecmātes balvu saņēma Iveta Reķe no Cēsu klīnikas - pie viņas jaunās māmiņas brauc dzemdēt ne tikai no Cēsīm, bet arī no visas Latvijas. Pērn Iveta pasaulē palīdzējusi ierasties aptuveni 500 mazuļiem.

Gada balva medicīnā tika pasniegta arī nominācijā Gada docētājs medicīnā, kurā uzvarētāju nosaka medicīnas studentu balsojums un kurā visvairāk balsu ieguva Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Internās medicīnas katedras profesors kardiologs Gustavs Latkovskis. Topošie mediķi savā pasniedzējā visaugstāk novērtējuši harismu, spēju skaidrot sarežģītas lietas saprotamā valodā, aizrautību un profesionalitāti.

Balva Gada cilvēks medicīnā tika piešķirta Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētājai internistei Marutai Kauliņai - viņas vārds pagājušajā gadā plaši izskanējis, jo kopā ar alūksniešiem jau atkārtoti izdevies nosargāt savu slimnīcu, neļaujot to pārveidot par dienas stacionāru. M. Kauliņa par to jūtas gandarīta un atzīst, ka visu nevar izrēķināt ciparos, īpaši medicīnā, kur uz spēles likta cilvēka dzīvība.

***

Gada balva medicīnā 2016

Balva Par mūža ieguldījumu medicīnā patoloģe Maiga Skudra un neirologs profesors Juris Bērziņš

Gada cilvēks medicīnā Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa

Gada slimnīca Liepājas reģionālā slimnīca

Gada ārsts torokālais ķirurgs Māris Apšvalks (Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, Stopiņu novads)

Gada docētājs medicīnā kardiologs profesors Gustavs Latkovskis

Gada ārsta palīgs Ineta Skučenkova (Vitas Norenbergas ģimenes

ārsta prakse, Laidze)

Gada vecmāte Iveta Reķe

Gada māsa Melita Strazdiņa

Gada funkcionālais speciālists Liene Cipule

Gada farmaceits Lilija Cirse (Mēness aptieka, Daugavpils)

Gada zobārsts Svetlana Puka (ārsta prakse zobārstniecībā, Balvi)

Veselības ministrijas Ekselences balvas: onkoloģisko pacientu biedrības Dzīvības koks valdes priekšsēdētājai Gunitai Berķei, Rīgas Stradiņa universitātes rektoram profesoram Jānim Gardovskim un Veselības ministrijas galvenajai speciālistei ginekoloģijā un dzemdniecībā profesorei Dacei Rezebergai par ieguldījumu mātes un bērna veselības aprūpes jautājumu veicināšanā

Avots: Latvijas Ārstu biedrība