Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Poikāns atklāj iespējamās Kaimiņa mahinācijas

© F64

Ilmārs Poikāns jeb Neo, kurš pameta Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa dibināto partiju KPV LV (Kam pieder valsts) jau pērnā gada rudenī, lūdzis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram izvērtēt partijas priekšsēža darbības un partijas iespējamo nelikumīgo finansēšanu, ziņo LETA.

Iesniegumā ģenerālprokuroram norādīts, ka KPV LV priekšsēdētājs A. Kaimiņš, iespējams, ilgstoši organizējis un neatļauti saņēmis finansējumu no Latvijas valsts interesēs arestētās mantas glabātāja Rudolfa Meroni, bet šos naudas līdzekļus nav deklarējis savā amatpersonas deklarācijā. Iespējams, politiķis šo naudu nav arī norādījis kā politiskās partijas KPV LV finansēšanas avotu. I. Poikāna rīcībā nonākušie fakti radot iespaidu, ka politiskās partijas vadītājs veic «neatļautus darījumus, ar nodomu maldinot sabiedrību un manipulējot ar sabiedrisko domu atsevišķu indivīdu un jeb pasūtītāju interesēs, kas noziedzīgi izmanto šim mērķim valstij piekritīgus līdzekļus».

Iesniegumā ģenerālprokuroram I. Poikāns pieļauj, ka starp A. Kaimiņa un a/s Ventbunkers padomes priekšsēdētāja, Šveices advokāta Rudolfa Meroni saistītiem cilvēkiem panāktā vienošanās 2014. gada oktobra beigās, drīz vien pēc 12. Saeimas vēlēšanām, ļāvusi noslēgt vienošanos ar SIA Airtech par a/s Ventbunkers reklāmas izvietošanu raidījumā Suņu būda, kā arī tā mājaslapā. Viņš arī norāda, ka šo līgumu noslēgusi ar R Meroni, iespējams, saistītā SIA Media Support.

Suņu būdas līgums ar Airtech paredzējis 10 000 eiro maksājumu, bet no Media Support raidījumam - 60 000 eiro, skaidro I. Poikāns, kā pamatojumu tam minot uzņēmumu gada pārskatus. Viņš arī atsaucas uz sarunu ar KPV LV valdes locekli Ati Zakatistovu, kurš esot teicis, ka «kaut kas ar Meroni esot bijis pašā sākumā». Tāpat ģenerālprokurora uzmanība tiek vērsta uz skaidras naudas iegūšanu dokumetos nefiksētiem tēriņiem, uz ko jau norādījis Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

A. Kaimiņš, iespējams, esot atbildīgs par skaidrās naudas ieguves shēmošanu un ienākumu neuzrādīšanu kā amatpersona. Viņš vairākām personām, kas nebija reālās darba tiesiskās attiecībās ar SIA Al De Media, pārskaitījis 30 100 eiro. No šīs summas lielākā daļa, iespējams, nonākusi A. Kaimiņa kabatā. I. Poikāns pieļauj, ka A. Kaimiņa darbības «tiek izvērstas kādu citu personu uzdevumā prettiesisku mērķu sasniegšanai un politikas veidošanai; šīs uzdotās aktivitātes tiek finansētas pilnīgi necaurspīdīgā un, iespējams, nelikumīgā veidā». Tā teikts iesniegumā. I. Poikāns arī aicina, izmantojot Kriminālprocesa likumā noteiktos līdzekļus, saukt pie likumā noteiktās atbildības Saeimas deputātu par varbūtēju naudas neatļautu saņemšanu vai tās nedeklarēšanu.

Savukārt A. Kaimiņš aģentūrai LETA paziņojis, ka par šo iesniegumu uzzinājis tikai pēc šīs informācijas publicēšanas, bet neesot ar to iepazinies. Viņš arī paudis gatavību sniegt tiesībsargiem nepieciešamos paskaidrojumus. A. Kaimiņš uzskata, ka tas viss ir personīgs uzbrukums.

Jāatgādina, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) izvērtē informāciju par kādu Saeimas deputātu, kurš, iespējams, vainojams fiktīvā nodarbināšanā un izvairījies no nodokļu nomaksas. VID gan nav atklājis, vai runa ir par A. Kaimiņu.