Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Gripas epidēmija: Lielākā daļa no mirušajiem nebija vakcinēti

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Lielākā daļa šajā sezonā no gripas mirušajiem cilvēkiem pret šo slimību nebija vakcinējušies, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Edīte Tettere.

Kopumā šajā gripas sezonā slimība prasījusi 14 cilvēku dzīvības. Visiem mirušajiem noteikta A tipa gripa. Divi no mirušajiem gan bijuši vakcinēti pret gripu, tomēr tie bijuši cilvēki vecumā virs 75 gadiem un ar vairākām smagām hroniskām saslimšanām.

Kopumā visiem no gripas mirušajiem cilvēkiem bijušas hroniskas slimības, piemērām, sirds-asinsvadu, elpceļu, nieru, onkoloģiskas un citas hroniskas saslimšanas.

Taujāta, vai šobrīd vēl ir lietderīgi vakcinēties pret gripu, Tettere skaidroja, ka vispiemērotākais laiks vakcinācijai ir rudens mēneši. Ja cilvēks nav paspējis vakcinēties pirms gripas epidēmijas sākuma, to var veikt arī šobrīd, jo imunitāte izveidojas 10-14 dienu laikā pēc vakcinācijas.

Viņa arī pastāstīja, ka pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem 80% vakcinēto personu ar gripu nesaslimst, bet 20% izslimo gripu vieglā formā. Savukārt cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma imunitāte izveidojas tikai 60% līmenī, taču saslimušajiem gripa norit bez komplikācijām.

Tāpat SPKC pagaidām nevar prognozēt, cik ilgi Latvijā turpināsies gripas izplatība šajā sezonā. Taču parasti gripas vīrusi cirkulē līdz aprīļa vai pat maija beigām. Lai veiktu vakcināciju epidēmijas laikā, katrā gadījumā jāizvērtē iespējamie riski, piemērām hroniskas saslimšanas, plānveida ārstēšanās slimnīcā, norāda centrā.

Tāpat SPKC skaidro, ka jebkura vakcinācija pasargā ne vienmēr un ne visus, taču jāatceras, ka vakcinācija ir galvenais gripas profilakses pasākums, kas samazina smago gadījumu un hospitalizācijas epizožu skaitu, tajā skaitā novēršot daudzus ar gripu saistītos nāves gadījumus. Riska grupu pacientiem, tajā skaitā arī vakcinētiem šajā sezonā, saslimšanas gadījumā svarīgi savlaicīgi vērsties pie ārsta, lai uzsāktu atbilstošu ārstēšanu .