Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēris laupa Latviju

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

Divdesmit piecas dienas pēc Āfrikas cūku mēra konstatēšanas SIA Ancers Krimuldas novietnē šī lipīgā slimība skārusi arī otru šī uzņēmuma novietni – Bunči Salaspils novadā.

Lai Āfrikas cūku mēris neizplatītos tālāk, aptuveni 10 000 cūku ganāmpulku plānots likvidēt.

Līdz šim Latvijai šī bīstamā cūku slimība jau izmaksājusi 13,3 miljonus eiro, bet, ņemot vērā pēdējās saslimšanas, kopējā summa varētu sasniegt jau 15 miljonus eiro. Tāpat iespējams, ka Eiropas Komisija (EK) varētu noteikt papildu ierobežojumus cūkgaļas eksportam.

Ņemot vērā stingros biodrošības pasākumus Bunču novietnē un izsludināto ārkārtas stāvokli Salaspils pagastā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un SIA Ancers pagaidām nezina, kā šī bīstamā slimība varēja nonāk Bunču novietnē. Eksperti pieļauj, ka pie vainas varētu būt cilvēciskais faktors, proti, slimība ievazāta, piemēram, ar nepietiekami dezinficētu apģērbu, taču netiek izslēgta arī ļaunprātīga darbība. Neatkarīgās aptaujātie veterinārārsti pauž, ka Āfrikas cūku mēra inkubācijas periods ilgst vidēji no 5 līdz 19 dienām pēc tieša kontakta ar inficētajām cūkām, savukārt akūta saslimšana cūkām parādās 5 līdz 7 dienu laikā pēc inficēšanās.

Ap Āfrikas cūku mēra skarto novietni Bunči šobrīd ir noteikta karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā. PVD brīdina, ka šajā teritorijā tiek kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība tiek pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai. Aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem PVD atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus. Pastiprināta zonas kontrole turpināsies, līdz novietnē esošais ganāmpulks tiks likvidēts un veikti dezinfekcijas darbi. PVD informē, ka dzīvnieki tiks likvidēti uz vietas saimniecībā, izmantojot CO2 gāzi, bet utilizēti uzņēmumā Limbažu novadā.

Salaspils novada pašvaldība solījusi palīdzēt dzīvnieku likvidēšanas periodā ar cilvēku resursiem, piegādās kokskaidas teritorijas kaisīšanai, ja nepieciešams, drošības pasākumos iesaistot arī Pašvaldības policiju.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Āfrikas cūku mēra dēļ SIA Ancers Krimuldas novietnē Rukas pirms trim nedēļām nācās likvidēt 5023 cūkas. Šo cūku likvidācija un utilizācija kopumā izmaksājusi aptu

veni 128 tūkstošus eiro, bet kompensācijas varētu sasniegt teju 700 000 eiro. Iepriekš kompensācijās par pieaugušu vaislas dzīvnieku (sivēnmāti vai kuili) tika maksāti 170 eiro, par nobarojamo cūku vai jauncūku - 120 eiro, bet par piena sivēnu - 35 eiro.

***

Uzziņai

ĀCM uzraudzībai un apkarošanai izlietotie finanšu līdzekļi no 2014. gada līdz 2016. gada novembrim, miljonos eiro

PVD 6,76

Institūts BIOR 1,98

VID 0,91

Iekšlietu ministrija (Valsts

robežsardze un Valsts policija) 0,20

VMD 0,07

Pašvaldības 0,10

Kompensācijas* 2,33

Dzesētavas 0,96

Kopā 13,31

* par likvidētajām mājas cūkām, kā arī barības un inventāra iznīcināšanu.

Avots: ZM

***

Āfrikas cūku mēris Latvijā

2014. gads

2015. gads

2016. gads

2017. gads

Kopā

Likvidētas mājas cūkas

564

213

311

15 023*

16 111

Konstatētas inficētas mežacūkas

217

1048

1146

138**

2549**

* Ieskaitot Bunču cūkas, kuru utilizācija vēl turpinās

** līdz 3. februārim

***

Bažījoties par putnu gripu

Valdībā pašlaik tiek gatavots aizliegums, kas skars katru lauku saimniecību, - no 1. marta līdz 1. jūnijam vistas, pīles, zosis un citus mājputnus turēt laukā nedrīkstēs.