Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Dokumentu viltošana slimnīcās ir nepieņemama

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Dokumentu viltošana un korupcija slimnīcās ir nepieņemama, komentējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atklāto Stradiņa slimnīcā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministre Anda Čakša.

Ministre uzsvēra, ka izmeklēšanas laikā nevar sniegt citus komentārus. Viņa piebilda, ka tiek strādāts pie korupcijas izskaušanas slimnīcās, taču nevarot izslēgt negodprātīgu cilvēku rīcību.

Kā skaidroja Čakša, iedzīvotājiem jābūt pārliecinātiem, ka, nonākot slimnīcās, viņi būs droši pret jebkādiem korupcijas riskiem. Ir jānovērš situācijas, kurās kāds darbinieks var izmantot amatu sava labuma gūšanai.

Ministre gan skaidroja, ka veselības jomā līdz šim nauda tika taupīta uz darbinieku atalgojumiem. Viens no soļiem, lai izslēgtu korupcijas riskus, esot pienācīga atalgojuma nodrošināšana nozares darbiniekiem.

Jau ziņots, ka KNAB lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret valsts SIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" darbiniekiem par prettiesisku labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, kā arī dokumentu viltošanu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka divas personas uzkūdīja slimnīcas darbinieku organizēt dokumentu viltošanu, lai nodrošinātu Dānijas pilsoņa attaisnojumu par neierašanos Augstākajā tiesā saistībā ar viņa izdošanu Vācijai. Par to slimnīcas darbinieks pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu - 5000 eiro, ko sadalīja ar trim iesaistītajiem slimnīcas ārstiem, kuri veica dokumentu viltošanu, aģentūru LETA informēja KNAB.