Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vakara Ziņas abonē trīs reizes vairāk

© NRA

Žurnālu abonentu tirgum gada laikā sarūkot aptuveni par četriem procentiem, brīvdienu žurnāls Vakara Ziņas gluži pretēji ir ieguvis par 200 procentiem vairāk abonētāju nekā pirms gada.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) abonēšanas dati liecina, ka starp drukātajiem žurnāliem SIA Mediju nams izdotajam Žurnālam Vakara Ziņas šā gada janvārī ir lielākais abonentu skaita pieaugums, gan salīdzinot ar iepriekšējā gada nogali, gan arī ar pagājušā gada janvāri.

Kopumā aptuveni trešdaļai žurnālu šā gada janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, ir izdevies palielināt abonentu skaitu, tomēr tik lielu pieaugumu kā Žurnālam Vakara ziņas (+3161) nav izdevies sasniegt nevienam citam. Otrs lielākais pasūtītāju skaita pieaugums (+479) ir bijis žurnālam Citāda Pasaule.

Tajā pašā laikā aptuveni divas trešdaļas no visiem Latvijā iznākošajiem žurnāliem ir zaudējuši daļu pasūtītāju auditorijas. Vislielākais abonentu skaita kritums no latviešu valodā iznākošiem žurnāliem ir Praktiskajam Latvietim. Šim izdevumam šā gada janvārī ir par 997 mazāk pasūtītāju, Mājas Viesim - par 971 mazāk pasūtītāju, Sestdienai - par 957 mazāk pasūtītāju.

Latvijas Pasta rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijas Pasta abonēšanas kampaņas laikā 2017. gadam kopumā noformēti 398 722 preses izdevumu abonementi, no kuriem lielākā daļa - 61% - ir žurnāli. Latvijas Pasta Ārējo komunikāciju vadītāja Gundega Vārpa Neatkarīgajai atklāja, ka šogad ir vairākas pozitīvas tendences, piemēram, vairākums klientu izvēlēto preses izdevumu abonē ilgākam laika periodam - 10-12 mēnešiem, abonējot preses izdevumus 2017. gadam, vairākums jeb gandrīz 65% klientu abonementus noformējuši 10-12 mēnešiem. Periodam no pusgada līdz deviņiem mēnešiem noformēti 11% abonementu, no viena līdz trijiem mēnešiem - 23%, bet vismazāk - 1% - abonementu ir laikposmam no četriem līdz pieciem mēnešiem.

«Lai saglabātu preses izdevumu abonēšanas paradumus, Latvijas Pasts īstenojis aktīvas rīcības plānu, no 2016. gada nogales uzlabojot abonēto laikrakstu piegādes laikus gandrīz 50 teritorijās un saīsinot piegādes termiņu no vienas līdz pat piecām stundām.

***

Uzziņai

Latviski iznākošu žurnālu pasūtījumu skaita lielākās izmaiņas gada laikā*

Žurnāls Izmaiņas

Žurnāls Vakara Ziņas +3161

Citāda Pasaule +479

Leģendas +469

Ilustrētā Junioriem +365

Pūcīte +358

Praktiskais Latvietis -997

Mājas Viesis -971

Sestdiena -957

* 2016. gada janvāris/2015. gada janvāris