Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Hokeja fani vēl domā par došanos uz pasaules čempionātu Ķelnē

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Lai gan līdz pasaules čempionātam hokejā, kas šā gada maijā risināsies Ķelnē un Parīzē (Latvijas hokeja valstsvienība par uzvarām cīnīsies Ķelnē), palikuši mazliet mazāk par četriem mēnešiem, interese hokeja faniem ir gana liela. Taču liela daļa vēl domā – braukt vai nebraukt, tāpēc cerēt, ka Latvijas hokeja izlasi Ķelnē arī 2017. gadā atbalstīs tikpat daudz līdzjutēju kā 2001. gadā, ir diezgan muļķīgi.

Pirms 16 gadiem uz Ķelni pēc eiforijas, kas pārņēma hokeja fanus, kad 2000. gadā Sanktpēterburgā Latvijas izlase pieveica zvaigžņoto Krievijas valstsvienību, devās tūkstošiem hokeja līdzjutēju. Tiek lēsts, ka latviešu skaits toreiz bija no astoņiem līdz pat 10 tūkstošiem. Pēc tam šo līdzjutēju skaita rekordu izdevies pārsist tikai reizi - 2014. gadā Minskā. Maz ticams, ka Ķelne šoreiz atkal būs tik pievilcīgs galamērķis, ka līdzšinējie līdzjutēju skaita rekordi varētu krist.

«Interese ir diezgan liela, ja mēs salīdzinām ar pērno gadu, kad čempionāts notika Maskavā, kurp devās vien apmēram 2000 līdz 3000 hokeja līdzjutēju no Latvijas. Taču vismaz šobrīd daudzi vēl ir pārdomās - braukt vai nebraukt. Galvenais šāds minstināšanās faktors ir augstās naktsmītņu cenas, kas gan nav atkarīgas no Ķelnes kā gaidāmās hokeja galvaspilsētas, bet gan Ķelnes kā lielo starptautisko izstāžu mekas,» Neatkarīgajai pauž sporta līdzjutēju ceļojuma organizatoru, tūrisma operatora Travel Art LV valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa.

Viņa neslēpj - daudzi, uzzinājuši, ka būs jābrauc uz Ķelni, bijuši gluži vai spārnos, turklāt Vācija taču vienmēr tiek uztverta kā lētā zeme, taču Ķelnes naktsmītņu gadījumā tā nav. Proti, jauniešu viesnīcās viena gultasvieta reti kur maksās lētāk par 40 eiro par nakti no cilvēka, bet, ja ir vēlme dzīvot trīs zvaigžņu viesnīcā, tad divvietīga numura izmaksas zem 100 eiro par nakti nav iespējams atrast. Bet četru un piecu zvaigžņu viesnīcas maijā ir vēl daudz dārgākas. Līdz ar to, sarēķinot kopā ceļa izdevumus, biļetes uz hokeju un dārgās naktsmītnes, ir skaidrs, ka jāšķiras vismaz no 500 eiro, lai redzētu tikai trīs vai četras Latvijas izlases spēles.

«Ķelnē būs mazāk līdzjutēju, jo vairāk nav tā urrāpatriotisma hokejā, kas bija pēc fantastiskā čempionāta Sanktpēterburgā 2000. gadā. Nav palīdzējis arī fakts, ka pēdējos trijos čempionātos ir tikai pa vienai uzvarai pamatlaikā,» uzsver ilggadēja hokeja līdzjutēja Ieva Nadziņa.

Arī viņa norāda, ka ārkārtīgi svarīgs faktors ir dārgās naktsmītnes, kā arī teroristu aktivizēšanās Eiropā un īpaši Vācijā. «Nav teikts, ka kaut kas notiks, bet galvā tas tomēr visu laiku sēž. Domāju, ka Ķelnē standarta trīs līdz pieci tūkstoši latviešu būs. Būs vairāk ārzemēs dzīvojošo latviešu, jo vieglāk nokļūt līdz Ķelnei,» Neatkarīgajai pauž Ieva Nadziņa.

Arī Imants Mālmanis, kurš jau daudzus gadus no Īrijas dodas uz pasaules čempionātiem hokejā, turklāt palīdz uzturēt labu atmosfēru arēnā, sitot bungas, uzsver, ka līdzjutēju skaits būs mazāks nekā 2015. gadā Prāgā un 2014. gadā Minskā. «Ja brauc no Rīgas, līdz Ķelnei tālu. Mani braukt mudina tas, ka tie ir hokeja svētki, un ar sirdi un dvēseli atbalstīšu savējos,» atklāj I. Mālmanis.