Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā pērn likvidēti vairāk nekā 12 000 uzņēmumu

© F64

Neskaidrība par valdības turpmākajiem lēmumiem, dažādas ekonomiskās barjeras, uzņēmējdarbības vides sakārtošana, VID un Uzņēmumu reģistram no reģistriem izslēdzot uzņēmumus, kuri ilgstoši neveic saimniecisko darbību, – šie bijuši tikai daži no iemesliem, kāpēc 2016. gads uzrādījis tendenci, kura iepriekš piedzīvota vien 1997. un 1998. gadā. Proti, pērn likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedzis jaunreģistrēto, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēti 11 206 jauni uzņēmumi, kas ir par 2277 uzņēmumiem jeb 16,89% mazāk nekā gadu iepriekš. Jaunu uzņēmumu skaita kritums vērojams visā Latvijā. Vismazākais kritums vērojams Daugavpilī, kura 2015. gadā bijusi vienīgā pilsēta, kurā jaunu uzņēmumu skaits nevis samazinājies, bet gan pieaudzis. Lursoft dati rāda, ka 2016. gadā Latvijas otrajā lielākajā pilsētā reģistrēto uzņēmumu skaits bijis par 8,55% mazāks nekā gadu iepriekš.

Analizējot jauno uzņēmumu skaita pieaugumu, redzams, ka no 119 Latvijas pašvaldībām jaunu uzņēmumu skaits gada laikā pieaudzis 50 pašvaldībās. No tām īpaši jāizceļ Limbažu novads, kur pagājušajā gadā bijis par 30 jauniem uzņēmumiem vairāk nekā 2015. gadā.

Savukārt likvidēto uzņēmumu skaits gada laikā visā Latvijā palielinājies par 21,47%, pagājušajā gadā sasniedzot jau 12 227 uzņēmumus. Lai arī faktiskos skaitļos likvidēto uzņēmumu skaitam aizvien ir tendence pieaugt, to pieaugums 2016. gadā vairs nav bijis tik straujš kā, piemēram, 2014. un 2015. gadā, kad likvidēto uzņēmumu skaits gada laikā palielinājies par vairāk nekā 50%.

Lai gan kopumā valstī likvidēto uzņēmumu skaits palielinās, atsevišķas pilsētas spējušas uzrādīt pretēju tendenci - Jēkabpilī, Valmierā un Ventspilī likvidēto uzņēmumu skaits pērn, salīdzinot ar 2015. gadu, ir samazinājies. Pozitīvākā situācija bijusi Jēkabpilī, kur 2015. gadā likvidēti 93 uzņēmumi, bet pērn - 78.

Jānorāda, ka likvidēto uzņēmumu vidējais vecums ir 8,9 gadi un tie visbiežāk pārstāvējuši tādas nozares kā mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, būvniecība un uzņēmumi, kuri veic operācijas ar nekustamo īpašumu.

Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa, komentējot uzņēmumu likvidēšanas un reģistrēšanas tendences Latvijā, prognozē, ka likvidēto uzņēmumu skaits, ļoti iespējams, arī turpmākos gados būs salīdzinoši liels. «Izvērtējot pēdējos trijos gados iesniegtos finanšu pārskatu datus, redzams, ka liela daļa no Latvijas uzņēmumiem tikai izpilda likumā noteikto prasību - iesniegt pārskatu, bet faktiski saimniecisko darbību neveic. Proti, statistika parāda, ka no visiem 2013. gadā iesniegtajiem gada pārskatiem 26,4% uzņēmumu neto apgrozījumu finanšu pārskatā nenorādīja vai arī norādītais apgrozījums bija 0, savukārt 2014. gadā šādi kopumā bija 25,7% uzņēmumu. 2015. gadā šādu uzņēmumu skaits jau nedaudz samazinājies, bet vēl aizvien to īpatsvars ir augsts - 22,9% jeb absolūtos skaitļos tie ir 23 378 uzņēmumi.».