Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārsti jau no gada sākuma strādā bez darba līgumiem

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Ģimenes ārsti jau no gada sākuma strādā bez darba līgumiem, šorīt intervijā raidījumam "900 sekundes" pauda Latvijas ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Iepriekšējais līgums ir beidzies 31. decembrī. Veide stāsta, ka šāda situācija notiek katru gadu. Savukārt vakar tika saņemta informatīva vēstule, ka līgumi tiek sagatavoti, un ir cerība, ka līdz 23. janvārim tos saņems arī ģimenes ārsti.

Veide pauda bažas, jo šobrīd līdz ar līgumu neesamību nav skaidrības arī par algu apmēru. Ir gaidāms palielinājums par 10 eiro, jo ir palielināta minimālā alga, bet par pārējo algas apmēru informācija ir skopa. ''Ārsti turpina strādāt un pacienti šo līgumu neesamību neizjutīs'' pauž Veide.

Savukārt veselības ministre Anda Čakša atzīst, ka situācija par līgumu neesamību nav laba prakse. Šāda situācija ir radusies, jo finansējuma pēdējo daļu apstiprina tikai decembra beigās, līdz ar to visi līgumā iekļautie aprēķini tiek veikti gada sākumā. Ministre pauž cerību, ka nākamajā gadā šādas situācijas nebūs. ''Šī gada beigās darīsim visu, lai šo situāciju uzlabotu. Varētu domāt arī par to, ka līgumu varētu slēgt uz 3 gadiem'' pauž Čakša.

Janvārī tiks veikta kontrole slimnīcās saistībā ar “zaļo koridoru. Veide pauž bažas, par šādas kontroles nepieciešamību, jo sistēma darbojas. Viņa labprātāk vēlētos tikties kopīgā sarunā ar visām iesaistītajām pusēm un problēmas izrunāt. Čakša vēsta piekrīt, ka nepieciešamas sarunas, bet lai šī saruna būtu konstruktīvāka ir nepieciešami konkrēti fakti, kurus var iegūt no šīm pārbaudēm.