Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lai piekļūtu dokumentiem, trīs "čekas maisu" pētnieki piesakās darbā SAB

© Ekrānšāviņš

Lai beidzot piekļūtu vajadzīgajiem dokumentiem, trīs "čekas maisu" izpētes komisijas locekļi nolēmuši izmēģināt laimi un pieteikties darbā Satversmes aizsardzības birojā (SAB), piektdien vēstīja raidījums "LNT ziņas sešos".

Viņi lēmuši atsaukties savulaik drošības iestādes izteiktajam aicinājumam un pieteikušies darbam tajā, lai pēc ilgiem mēģinājumiem beidzot tomēr piekļūtu savam galvenajam izpētes materiālam - bijušajiem Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem, kas glabājas SAB Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā (TSDC).

"Mēs esam no SAB savulaik saņēmuši aicinājumu pieteikties darbā SAB, lai varētu piekļūt VDK dokumentiem, kas atrodas SAB telpās. Tas, ko ir nolēmis komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris, ka mēs varētu izmēģināt savu laimi, proti, pieteikties vismaz daži darbam SAB. Kangeris nosūtīja trīs cilvēku vārdus, kas varētu būt par SAB darbiniekiem," stāstīja VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētāja vietniece Kristīne Jarinovska.

Aptaujājot komisijas locekļus un piesaistītos ekspertus, pieņemts lēmums, ka vēlmi kļūt par SAB darbiniekiem izteiks komisijas vadītājs Kangeris, Jarinovska un komisijas loceklis Didzis Šēnbergs.

Mērķis esot izrādīt labo gribu. Komisijas locekļi apzinās - ja viņi tik tiešām kļūs par SAB darbiniekiem, tas uzliks zināmas saistības, kas var traucēt tālākajā darbā. Piemēram, ja izdevies, balstoties uz publiskajiem avotiem, izdarīt secinājumu par kādas personas iespējamu saistību ar čeku, būs grūti pierādīt, ka nav iets vieglākais ceļš - izmantoti SAB rīcībā esošie dokumenti.

Vienlaikus SAB komisijai joprojām nav devis skaidru atbildi - ir vai nav bijušie čekas dokumenti valsts noslēpums. Komisijas loceklis, tiesnesis Juris Stukāns uzskata, ka nav.

SAB rakstiskā atbildē "LNT ziņām" neatklāj, vai pieņems darbā pētniekus. "Šāds piedāvājums LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijai tika izteikts pirms diviem gadiem, taču atsaucību tas diemžēl neguva. Papildus štata vietām SAB budžetā finansējuma šobrīd nav, bet SAB iespēju robežās sniegs atbalstu zinātniskās izpētes komisijai, lai tā varētu iepazīties ar TSDC rīcībā esošajiem dokumentiem, kā arī atkārtoti lūgs pirms darba uzsākšanas izpildīt normatīvajos aktos noteiktās drošības prasības," norāda birojs.

Saeima 2014.gada pavasarī uzdeva valdībai izveidot pētnieku komisiju, kurai rekomendācijas par "čekas maisu" atvēršanu jāsniedz līdz 2018.gada jūnijam. Kopš izveidošanas komisija saskārusies ne vien ar administratīviem šķēršļiem, bet tā arī nav varējusi iepazīties ar čekas dokumentiem.