Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Februārī Latvijā ieradīsies ASV armijas bruņumašīnas

© Scanpix

Februāra beigās Latvijā ieradīsies ASV armijas 3. brigādes smagās bruņutehnikas rota ar bruņumašīnām, apliecināja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins.

Šī būs kārtējā rotācijas vienība operācijā "Atlantic Resolve" un tā nomainīs ASV 173.brigādes karavīrus, norādīja Galkins.

Latvijā viņa uzturēsies līdz brīdim, kad Latvijā ieradīsies Kanādas vadītais starptautiskais NATO bataljons, piebilda Galkins.

Amatpersonas iepriekš ziņojušas, ka bataljons Latvijā sāks ierasties pavasarī. Galkins nekomentēja vai līdz ar smagās bruņutehnikas rotas aizbraukšanu no Latvijas, ASV Latvijā pārtrauks operāciju "Atlantic Resolve". Arī ASV vēstniecībā šobrīd nekomentēja vai līdz ar NATO bataljona ierašanos ASV Latvijā noslēgs operāciju "Atlantic Resolve".

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka mācību operāciju "Atlantic Resolve". Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Latvijā šajā operācijā jau iepriekš rotācijas kārtībā pastāvīgi uzturējušies dažādu ASV vienību karavīri. Tāpat vairākās rotācijās karavīrus pavadījuši ASV tanki, bruņumašīnas un bruņotas kaujas mašīnas. Vēl pagājušā gadā ASV uz vairākiem mēnešiem bija nosūtījušas deviņus tankus "Abrams", piecas bruņumašīnas "Bradley", kā arī militārās apvidus automašīnas HMMWV.

Saskaņā ar ASV amatpersonu iepriekš paziņoto ASV savus karavīrus Latvijā rotācijas kārtībā nodrošinās tik ilgi, cik nepieciešams. ASV ir vienīgā NATO dalībvalsts, kas kopš 2014.gada rotācijas kārtībā pastāvīgi nodrošina savu karavīru klātbūtni Latvijā.

Polijas Radio šodien vēstīja, ka NATO austrumu flanga pastiprināšanai Eiropā sākuši ierasties ASV tanku brigādes karavīri, piektdien vēsta Polijas Radio. Operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros Centrāleiropā un Austrumeiropā tiks izvietoti arī aptuveni 4400 amerikāņu karavīri no trešā tanku brigādes, kas pašreiz bāzējas ASV Kolorado štatā.

Polijas Radio ziņo, ka aprīkojums, kas pieder 3.tanku brigādei, tostarp tanki "Abrams" un bruņumašīnas "Bradley", piektdien tiek izkrauts Brēmerhāfenes ostā Vācijas ziemeļos.

Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs piektdien paziņoja, ka ASV tanku brigāde Polijā ieradīsies 12.janvārī.