Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kapu tramvajs pretendē uz gada nevārdu

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ik gadu ekspertu komisija nosaka gada jaunvārdu, nevārdu un spārnoto teicienu. Pašlaik jau saņemts ap pussimts vārdu un tikpat izteicienu, kā arī trīs desmiti «savārstījumu» – nesakarīgu vārdu virknējumu, kas dzirdēti vai lasīti nopietni domātā tekstā. Vēl līdz 10. janvārim var pagūt iesniegt savu «kandidātu», ko, iespējams, titulēs kā uzvarētāju.

Rīkotāji aptauju izsludināja rudenī, un jau saņemti simtiem pieteikumu. Tipiski, ka lielākā daļa iesūtījumu nāk no publiskajā telpā tiražētajiem tekstiem - lasīti vai noklausīti medijos un reklāmā. Tikpat noturīga ir ļaužu vēlme darināt jaunvārdus, piemēram, ir ierosinājums «slamu» jeb «slam poetry» pārdēvēt par «bliezmi», norāda Latviešu valodas attīstības kopas pārstāve Ieva Kolmane.

Pagaidām uz 2016. gada vārda titulu pretendē, piemēram, «Breksits/Bregzits», «tuļķība» kā tulkotāju neveiksmīgs veikums un «pēcpatiesība» («post-truth») kā apzīmējums situācijai, kad vairs nav iespējams pārbaudīt, cik patiesa ir ziņa, ko lasi.

Gada nevārds lielākoties saistās ar Rīgas pilsētā veiktajiem un iecerētajiem darbiem: «bruģisms» un «kapu tramvajs».

2016. gada spārnotā teiciena kategorijā pamanīts izteikums: «Izmantojām vēlēšanos vienam otram palīdzēt» (LTV1 sporta ziņas).

Tā dēvēto savārstījumu arī netrūkst, lūk, daži no tiem: «Gaļas, zivju un mājputnu gaļas pārtikas produktu izstrādājumi», «Tas būtu neprāts - neizmantot šo iespēju neaizņemties, lai nebūtu iespējas neatdot aizņēmumu», «Vai tu zini, kas palīdz atgriezt suni mājās?», «Ēdot kāpostus, jūsu zīdainis saņems vērtīgas minerālvielas» vai «Pareizi rūpējoties par savu dzīvnieku, trusis var nodzīvot līdz pat 10 gadu vecumam».

Jāatgādina, ka aptauju jau 14 gadu rīko Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un LZA Terminoloģijas komisiju. Pērn eksperti kā gada jaunvārdu nosauca atkrasti, kā vienā vārdā var apzīmēt jūras piekrastes zonu, kas sākas no jūras krasta un turpinās dziļjūrā. Nevārda gods tika vārdam uzstādījums, kas nevietā tiek lietots kā mērķis, iestatījums (datorikā), nostādne, princips u.tml. Šajā kategorijā tika pieteikts arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas restorāna nosaukuma sākotnējais variants Kleever, un pret šo nosaukumu aktīvi protestēja ne tikai kultūras nozares pārstāvji, bet ļoti daudzi cilvēki. Rezultātā Gaismas pils restorāns ieguva nosaukumu Klīversala. Par spārnotāko teicienu kļuva «Salauztā slotaskāta krimināllieta», kas raksturo absurdo kriminālprocesu pret cilvēku, kurš, aizstāvot Latvijas Satversmes vērtības, kādā pretvalstiskā mītiņā salieca slotaskātu. Var novērot, kuri šīs akcijas labie un sliktie vārdi ir iekļāvušies valodā: kremlini, lamu pirksts, Kolorādo lenteņi, zīmols, mēstule, burziņš, smacenis, ēnstrādnieks, tērzētava, lieldraugs (ģenerālsponsors vietā). Bet, piemēram, muzikologa Guntara Pupas piedāvātais tvarts, ko varētu lietot kompaktdiska vai kasetes vietā, nav ieguvis atsaucību, arī bankomātu par naudnīcu plaši nedēvējam, toties nevārds nerīdzinieks, visticamāk, ir iesakņojies.