Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Auto pātaga iedarbojas uz alimentu nemaksātājiem

© F64

No februāra ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem vairs netiks publiskotas Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijas mājaslapā, bet no aprīļa UGF būs tiesības tā dēvētajiem alimentu nemaksātājiem aizliegt izmantot transporta līdzekļa vai kuģošanas līdzekļa vadīšanas tiesības.

Apspriežot šos likuma grozījumus, tika skaidrots, kādos gadījumos šofera tiesības parādniekam tiks atstātas lietošanā, tomēr, izskanot informācijai, ka grozījumi netiks noraidīti, uzturlīdzekļu nemaksātāji sarosījās. Pagājušā gada novembrī viņi atmaksājuši UGF pērn vislielāko summu - vairāk nekā 432 000 eiro.

Tiesa, salīdzinot ar summu, ko valsts ar UGF starpniecību izmaksājusi alimentu nemaksātāju vai parādnieku bērniem 2016. gada novembrī, ir apmēram septiņas reizes lielāka.

Par dažādiem veidiem, kā piespiest uzturlīdzekļu nemaksātājus rūpēties par saviem bērniem, Latvijā spriests ne gadu vien. Tajā skaitā, arī par liegumu izmantot auto tām personām, kuru vietā bērniem tiek maksāti uzturlīdzekļi no UGF. Pirms nepilniem desmit gadiem tika ierosināts piemērot vairākus liegumus: transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu; saņemt transportlīdzekļa vadītāja apliecību; veikt transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā norādīti nosacījumi, kad nedrīkst liegt vadīt auto, kā arī aizliegumu nepiemēro dažu dienu laikā. Vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums varēs tikt piemērots tādā gadījumā, ja parādnieka vietā tiks izmaksāti uzturlīdzekļi no UGF un parādnieks nebūs veicis uzturlīdzekļu maksājumu trīs mēnešus pēc kārtas. Konstatējot, ka parādnieks nav veicis uzturlīdzekļu maksājumus trīs mēnešus pēc kārtas un nav ziņu, ka parādniekam būtu noteikta invaliditāte, UGF administrācija uz parādnieka deklarēto adresi nosūtīs lūgumu sniegt paskaidrojumus par apstākļiem, kuru dēļ vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošana varētu radīt būtisku kaitējumu. Parādniekam būs jāsniedz paskaidrojums 20 dienu laikā, pievienojot pierādījumus, kas apliecina kādu no vainu mīkstinošiem apstākļiem. Ja parādnieks paskaidrojumus nav sniedzis vai nav pievienojis pierādījumus, uzskatāms, ka šādi apstākļi nepastāv. UGF administrācijas lēmums par vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanu ir apstrīdams mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Uzziņai

REGRESA KĀRTĪBĀ ATGŪTO LĪDZEKĻU APMĒRS EIRO (2016. gads)

• Janvārī - 307 759

• Februārī - 323 136

• Martā - 309 423

• Aprīlī - 328 246

• Maijā - 328 440

• Jūnijā - 327 835

• Jūlijā - 325 028

• Augustā - 373 765

• Septembrī - 413 539

• Oktobrī - 334 582

• Novembrī - 432 302

Pērnā gada novembrī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izmaksāja uzturlīdzekļus 32 853 parādnieku vietā.

Avots: UGF administrācija