Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

DABAS VĒROTĀJS: ziema būs gara, bet bez barga sala

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Slēpotāji gaida sniegu, bet slidotāji – ledu. Vakar Rīgā ieraudzījām sniega pārslas, bet cik noturīga būs sniega kārta? Solīts, ka šonedēļ piedzīvosim ziemīgu laiku ar sniegu un pat sniegputeni valsts rietumu un dienvidu daļā. Piekrastē gaidāms spēcīgs vējš, un gaisa temperatūra noslīdēs zem mīnus 10 grādu atzīmes.

Kamēr vakar Rīgā sniga, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Latvijas austrumu pierobežas ziņoja, ka valsts ziemeļos, ap Alūksni, debesis skaidrojas. Tas nozīmē, ka tuvojoties sals. Viņš sarunā ar Neatkarīgo novembra sākumā solīja garu ziemu - līdz pat marta beigām. Ar piebildi, ka precīzākai laika zīmju vērošanai un skaidrošanai nepieciešams sagaidīt zīmīgās dienas, kurās fiksētās pazīmes ļauj prognozēt gaisa temperatūras un nokrišņus ne tikai mēnesi, bet pat pusgadu uz priekšu. Nu V. Bukšs apstiprina - ziema mēģinās ieņemt savas pozīcijas, tā būs gara, izstiepta, bet bez barga sala. Ja nu kādā Latvijas vietā termometra stabiņš noslīdēšot līdz mīnus 25 grādu atzīmei, tad tas būšot bargākais sals šoziem.

Gada aukstākajos mēnešos gaidāmi mainīgi laikapstākļi, mazliet piesals, iestāsies atkusnis, atkal piesals un tā tālāk. Laika zīmju vērotājs nosmej, ka Rīgā civilizācija ieviesusi savas korekcijas, ietekmē arī jūras tuvums, tāpēc slapjdraņķi un šķīdoņi gaidāmi biežāk. Austrumos savukārt slēpotāji, slidotāji un zemledus makšķernieki varēs vīkšķīties ziemas prieku baudīšanai jau tuvākajā laikā. Mērenu salu V. Bukšs paredz tuvākajās dienās, maķenīt vēsāks laiks būšot arī janvāra vidū un beigās, bet uz dižiem mīnusiem gan lai necerot. V. Bukšs, izmantojot ilggadējus vērojumus, prognozē, ka janvāris būs mīksts, mēneša pirmajā pusē būs neliels, mērens sals un atkušņi. Piemēram, Vecgada vakarā viņš ieraudzījis pirmo agrenīti - koši sarkanu sēnīti, kam laikam gan sajucis īstais augšanas gadalaiks, jo āra temperatūra vairāk atgādinājusi vēlu rudeni vai agru pavasari, nevis ziemu. Laikzinis sastapis arī vardi, kas visai augstās gaisa temperatūras dēļ pamodusies un ņipri plunčājusies ūdenī. Viņš varžu dāmu pabikstījis uz krasta pusi, lai šī sameklē migu sakritušajās lapās. Ap Zvaigznes dienu (6. janvāris) gaidāms gan lietus, gan sniegs un atkala. Mēneša vidū vairākas dienas Latvijas austrumos varētu pieturēties pat līdz 20 grādu liels sals. Arī janvāra otrajā pusē būs mainīgi laikapstākļi. Mēneša beigās gaidāms pārsvarā neliels līdz mērens sals, daudzviet snigs un putinās. Februārī un martā varam sagaidīt lielāku ziemu - ar zemāku gaisa temperatūru un sniegu.

V. Bukšs stāsta, ka laikapstākļi 2. janvārī ļauj noteikt, kāds laiks gaidāms augustā. Viņš vērtē, ka tas būšot vairāk vasarīgs nekā rudenīgs. Vismaz pašlaik jūlijs rādoties lietains. Ja šajās dienās sals, tad septembris varētu būt jauks, saulains, bez ilgstošiem nokrišņiem. Laika zīmes var vērot Zvaigznes dienā - ja pie debesīm daudz zvaigžņu saskatāms, tad gaidāms labs ražas gads.