Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Jauno gadu sagaida ar solījumiem, cerībām un kritiku

ĀBOLAM NAV, KUR NOKRIST. Jaungada sagaidīšana Rīgā, 11. novembra krastmalā, ir kļuvusi par rīdzinieku un pilsētas viesu iecienītu tradīciju. Šogad svinētāju bijis ļoti daudz – apmēram 80 tūkstošu © F64

Filmēšanās ģimeniskā, neformālā vidē, solījumi, kļūdu atzīšana un personiska informācija – šoreiz Latvijas Valsts prezidenta un Ministru prezidenta Jaungada nakts uzrunas nebija noformētas ar pamācībām un oficiāliem simboliem, pat ne Valsts prezidenta un Ministru prezidenta standartu uz galda, ne valsts karogu fonā. Tikai kamīns un eglīte, galds un kumode.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ierosināja šo gadu sākt ar jauniem mērķiem, lielāku pārliecību par sevi un drosmi pieņemt lēmumus. Viņš un prezidenta dzīvesbiedre Iveta Vējone savā kopīgajā gadumijas uzrunā uzsvēra Latvijas iedzīvotāju nozīmību un ģimenes lomu, neslēpjot arī savu personisko prieku - pērn sagaidīto pirmo mazbērniņu. Ministru prezidents Māris Kučinskis bija mazāk sirsnīgs, vismaz vārdos. Viņš uzsvēra, ka nevajadzētu ticēt tiem, kuri sola visu izdarīt viegli, ātri un uzreiz, kā arī nevairījās atgādināt par pieļautajām kļūdām, piemēram, nodokļu jomā. Runājot par kļūdām, jo īpaši uzņēmējiem un pārējiem Latvijas iedzīvotājiem tika veltīti arī solījumi - turpināt reformas veselības un izglītības nozarēs, nodokļu sistēmā. Par spīti protestiem, ko gada nogalē izraisīja valdības plānotie grozījumi mikrouzņēmumu nodokļa regulējumā un šogad gaidāmais citu nodokļu un maksājumu kāpums, pētījumu aģentūra SKDS nākusi klajā ar informāciju, ka vairums Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka 2016. gads Latvijai nav bijis sliktāks par 2015. gadu.

Par nodokļiem Latvijas iedzīvotāji, visticamāk, domās tad, kad saņems rēķinus, bet gadumijā ļoti daudzi ļāvās svētku priekam un izklaidēm, diemžēl neiztiekot bez dzīvību, veselību un mantu apdraudošiem incidentiem. Vērienīgākās Jaungada svinības notika Rīgā, 11. novembra krastmalā. Rīgas pašvaldība vēsta, ka krastmalā bija pulcējušies apmēram 80 000 cilvēku, un tas esot rekordliels skaits. Šogad svinētāju pulku papildināja kristīgie jaunieši, kas Rīgā bija ieradušies uz Tezē dienām - no 28. decembra līdz 1. janvārim. Kopumā Latvijas galvaspilsētā ieradās ap 15 000 jauniešu no pasaules valstīm.

Ziņu aģentūra LETA informē, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests Jaungada naktī slimnīcā nogādājis četrus cilvēkus, kuri guvuši traumas uguņošanas laikā, tajā skaitā arī divus bērnus. Slimnīcā nogādāta sieviete, kurai pa galvu trāpījusi tukša šampanieša pudele. Latgalē 13 gadu vecam zēnam rokā uzliesmojusi petarde, un viņš guvis pirkstu lūzumus un plaukstas apdegumus, Kurzemē 11 gadu vecam zēnam salūta laikā acī trāpījis svešķermenis - krītoša atlūza, bet Rīgā slimnīcā nogādāts 42 gadus vecs vīrietis, kuram petarde trāpījusi pa galvu. Savukārt Zemgalē 31 gadu vecs vīrietis alkohola reibumā, palaižot petardi, guvis plaukstas apdegumu un pakritis, laužot potīti. Ugunsdzēsēji dzēsuši četrus pirotehnikas izraisītus ugunsgrēkus, vienā no tiem cietis cilvēks. Rīgā un Daugavpilī petardes uzliesmojušas uz daudzdzīvokļu ēku balkoniem, divos no tiem petardes ielidojušas un aizdegušās, bet vienā petardes šautas no balkona, kas izraisījis ugunsgrēku.

Savukārt Rīgas Dzemdību namam ir priecīga informācija - 24 minūtes pēc pusnakts sagaidīts pirmais šajā gadā dzimušais mazulis. Puika.