Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

GADS EKONOMIKĀ: Elektrība ar pārsteigumiem

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Šis gads elektrības lietotājiem Latvijā nesa vairākus pārsteigumus: pirmkārt, pateicoties jaunajam NordBalt kabelim, elektrība kļuva lētāka, otrkārt, 1. augustā mainījās sadales tarifa aprēķināšanas kārtība. Galarezultātā daļa patērētāju par elektrību šogad maksāja mazāk, bet daļa – vairāk nekā pērn.

Elektrības rēķins sadārdzinājās tiem lietotājiem, kuru pieslēgumu jauda bija lielāka nekā reālais patēriņš. Gada laikā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā ir samazinājusies par 13%, liecina energokompānijas Enefit apkopotā informācija. Speciālisti lēš, ka visbūtiskākās cenu izmaiņas Baltijas reģionā, tajā skaitā Latvijā, šogad radīja jaunais NordBalt kabelis, kas ar pilnu jaudu sāka strādāt 18. februārī. Un uzreiz vidējā elektrības cena Latvijā no 50 eiro par megavatstundu noslīdēja līdz vidēji 30 eiro par megatavstundu. Gada laikā elektrības cenas nedaudz izlīdzinājās, taču tās vienalga bija zemākas nekā 2015. gadā. Pagājušā gada novembrī Nord Poll Spot biržā vidējā elektrības cena bija 45,76 eiro par megavatsundu, bet šogad - 40,47 eiro par megavatstundu. Elektrības cenas samazinājumu vislabāk varēja izjust tie lietotāji, kuru tarifa plāns bija tieši atkarīgs no biržas cenas.

Taču elektrības lietotājiem šis gads vairāk paliks atmiņā kā Sadales tīkla tarifu izmaiņu gads. Elektrības lietotāji Latvijā pirmo reizi saskārās ar faktu, ka par to ir jāmaksā pat tad, ja tā vispār netiek lietota. 1. augustā stājās spēkā jaunie sadales sistēmas tarifi, kuros tika iekļauta fiksēta maksa par elektrotīkla pieslēgumu un mainīga maksa par elektroenerģijas piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām. Lai līdzsvarotu maksājumu par elektrību, elektroenerģijas piegādes maksa mājsaimniecībām tika samazināta par 22%, juridiskām personām - par 10-25%. Aptuveni divas trešdaļas mājsaimniecību šī jaunā kārtība nodrošinājusi iespēju maksāt mazāk par elektrību vai arī to rēķins nemainījās. Vienlaikus par elektrības pieslēgumu bija jāsāk maksāt arī tiem, kuri to vispār neizmanto. Un tādu Latvijā tādu bija aptuveni 120 000. Sadales tīkla rīcībā esošā informācija liecina, ka šā gada laikā klienti ir atteikušies no vairāk nekā 7000 tukšajiem pieslēgumiem. Tāpat pēdējā pusgada laikā aptuveni 25 000 mājsaimniecību klientu ir pārskatījuši sava elektrotīkla pieslēguma jaudu un atteikušies no liekās. Jaudas pārskatīja arī aptuveni 7500 juridisko klientu, kas skaitliski ir daudz mazāk nekā mājsaimniecības, taču to ietaupītā jauda kopumā ir ievērojami lielāka. Tas vieš cerību, ka nākotnē iedzīvotāji un uzņēmēji pie jauniem elektrības pieslēgumiem vai lielākas jaudas varēs tikt ātrāk un lētāk.