Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Aizsardzības nozarē – sējas gads

© F64

Ko pļausim, kļūs redzams nākamajos gados, bet šis Latvijas aizsardzības nozarei neapšaubāmi bijis sējas gads. Ceļā uz NATO solītajiem 2% no iekšzemes kopprodukta iesēti 364,7 miljoni eiro jeb 1,45% no IKP. Sākti uz mūsdienu militārās priekšvēstures pieticīgā fona vērienīgi bruņošanās projekti, un arī patriotismu var grābt riekšavām – sabiedrības uzticēšanās reitingā armija atrodas stabili augšgalā.

Mirušās dvēseles Zemessardzē nomaina dzīvi pilsoņi, un paaugstinātā atalgojuma dēļ esot apstājusies kadru aizplūšana no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Stratēģiskais jautājums - vai ar to visu pietiks nestundā.

Tuvojas Zapad 2017

Sabiedroto attiecības ar Krieviju ir briesmīgas, un nākamajā septembrī tā plāno grandiozākos militāros manevrus pēdējo gadu laikā - Zapad 2017. Uz Baltkrieviju tiks pārsviestas vairākas Krievijas divīzijas, un brīdis, kad spēki atrodas pilnā kaujas gatavībā, ir ideāli piemērots, lai Eiropā sarīkotu jaunas ģeopolitiskas nepatikšanas. Par Latvijas gatavību šiem draudiem gada nogalē tika spriests arī nacionālistu organizācijas Tēvijas sargi un militārā portāla Vara bungas seminārā. Esoši un atvaļināti karavīri zīmēja pesimistiskus scenārijus. Krievija, piemēram, varētu ieiet un neiziet no Baltkrievijas, savienojoties ar Kaļiņingradu, kas tai ir stratēģiski izcili nozīmīga vieta Baltijas jūrā. Un stundu laikā iziet arī cauri Latvijai, kas pagaidām ir vājākais posms Baltijas valstu trijotnē. Katrā ziņā Rietumu kara apgabalā Krievijai atrodas ievērojami spēki. Helikopteri, raķetes, artilērija, trieciendesants. Vismaz 15 000 karavīru Latvijas pierobežā. Tikmēr mūsu aizsardzības pamatā viegli bruņoti brīvprātīgie - profesionālais dienests un Zemessardze.

Labā ziņa, ka mehanizācija beidzot skārusi arī Latvijas armiju.

Mehanizācijas skartie

Šogad no britiem saņemtas jau 42 kapitāli atjaunotas kāpurķēžu bruņumašīnas CVRT. Kremlim draudzīgās partijas Saskaņa deputāti visādi centās diskreditēt šo iepirkumu - esot dārgs, prece lietota, neefektīva. Taču šogad jaunās mašīnas pārbaudītas jau vairākās mācībās, un rezultāti esot labi. Skaidrs, ka pasaulē eksistē arī pilnīgi jauna bruņutehnika ar fantastisku veiktspēju un kosmisku cenu. Bet arī pieticīgie CVRT gana ātri pārvietojas, labi šauj un purvos neslīkst. Kritiķi uz gada beigām pieklusuši.

Sākoties plaša mēroga karadarbībai, Latvijas uzdevums ir cīnīties, cerībā uz NATO 5. panta iedarbināšanu - viens par visiem, visi par vienu. Tātad pašiem jākaujas līdz sabiedroto atnākšanai. Ja sabiedrotie jau būtu Baltijas valstīs uz palikšanu, kā tas iecerēts nākamgad, arī tad jākaro pašiem - līdz brīdim, kad viņi saņem savas priekšniecības akceptu iesaistīties.

Tad nu Latvija pašlaik steidzas pildīt robus, kas aizsardzībā tuvredzīgi iecirsti iepriekšējos gados, toreiz par vienīgo prioritāti uzskatot misijas sabiedroto norādītajos tuksnešos.

Brīvprātībā spēks

Misijas gan turpināsies - vēl vismaz četrus gadus būs jāapkalpo amerikāņu Afganistāna. Taču galvenais uzsvars Latvijas aizsardzības plānos jau šogad likts uz savas sētas pieskatīšanu. Kājnieku brigādes mehanizācija, pretgaisa aizsardzības spēju attīstība, tiek attīstītas inženieru spējas. Arī stiprinātas speciālo uzdevumu vienības, kas ir galvenais spēks valstī dažādu iespējamu iekšēju konfliktu, terorisma un hibrīdkara apstākļos, kad NATO iesaistīšanās vēl ir zem jautājuma zīmes. Un šādas situācijas ir daudz ticamākas par pilna mēroga konvencionālo karu, kurā nāktos iesaistīties katram Latvijas pilsonim.

Kādā tad apjomā iedzīvotājiem jāiesaistās valsts aizsardzībā - brīvprātīgā vai obligātā kārtā, arī par to tika spriests visa gada garumā. Pie Baltijas jūras esam palikusi vienīgā valsts, kas nav atjaunojusi vai neplāno atjaunot obligāto dienestu. Atsevišķi eksperti uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā demogrāfiskās krīzes apstākļos rekrutēt nepieciešamo cilvēku skaitu un sniegt viņiem kvalitatīvas militārās zinības. Taču gaidāmā armijas komandieru maiņa netieši apliecina, ka radikālas izmaiņas Latvijas aizsardzības koncepcijā nav gaidāmas vismaz turpmākos četrus gadus, ja vien šādu nepieciešamību neradīs kādi ārkārtas apstākļi. Nākamais NBS komandieris Leonīds Kalniņš ir Raimonda Graubes domubiedrs, armijas konservatīvā spārna pārstāvis.

***

VIEDOKLIS

Raimonds BERGMANIS, aizsardzības ministrs:

- Šis gads aizsardzības nozarei ir vēsturisks, esam kļuvuši par galveno prioritāti valstī. Attīstība notiek visos virzienos - radari, mehanizācija, SUV attīstība, Zemessardzes attīstība. Pieņemtas būtiskas likumdošanas izmaiņas. Uz Latviju braukušas daudzas svarīgas ārvalstu amatpersonas, un dibināti vērtīgi kontakti. Nākamgad lielas pūles prasīs sabiedroto uzņemšana. Ceram, izdosies arī realizēt ieceres, kas saistītas ar pretgaisa aizsardzības infrastruktūru un lidlaukiem, poligonu attīstību un Zemessardzi. Neraugoties uz iespaidīgo finansējuma pieaugumu, uzkrāto vajadzību mums ir vairāk. Tāpēc ļoti daudz darba vēl priekšā. Taču galvenais secinājums - mēs kļūstam arvien drošāki. Neapstrīdami!