Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Saeima lems par rosinājumu atcelt iedzīvotāju ienākumu nodokli pensijām

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Saeimas deputāti šodien sēdē lems par sabiedrības kolektīvo iniciatīvu, kurā rosināts atcelt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) valsts pirmā līmeņa pensijām.

Iniciatīvas "Pensija bez nodokļa" autors Arnis Vērzemnieks iepriekš ir paudis viedokli, ka "šis ir mirklis, kad Saeimas deputāti varēs parādīt, vai viņi patiešām domā par sociālās nevienlīdzības mazināšanu, spēj norobežoties no ierēdņu izteikumiem par iztrūkumu apmēru, kādu varētu radīt šī iniciatīva, un atrast veidu, kā mainīt sistēmu, kurā valsts nauda no viena maka tiek pārlikta otrā".

"Jautājums ir par valsts attieksmi pret iedzīvotājiem, kuri visu mūžu strādājuši un vēlas saņemt cilvēka cienīgas vecumdienas," pārliecināts Vērzemnieks.

Iniciatīvu ir atbalstījusi arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Pašvaldību darbinieku arodbiedrība, senioru klubs "Rudens", Rīgas Latviešu biedrības Pensionēto skolotāju klubs, biedrība "Rīgas aktīvo senioru alianse" (RASA), biedrība "Kultūras un mākslas darbinieku apvienība "Harmonija"", biedrība "Rīgas Pensionāru savienība", Salaspils novada pensionāru kopa, biedrība "Latvijas savienība "Černobiļa"".

IIN atcelšana valsts pirmā līmeņa pensijām no valsts budžeta prasītu 92,5 miljonus eiro, aģentūrai LETA iepriekš atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš skaidroja, ka uzkrājumi pensijai veidojas, veicot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksājumus no ienākuma, kas iepriekš nav bijis aplikts ar IIN, jo IIN likums paredz, ka pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma atskaita VSAOI. Tādējādi pie pensijas izmaksas iepriekš neapliktais ienākums tiek aplikts ar IIN.

Pensionāriem saistībā ar darbspēju samazināšanos, kā arī ar salīdzinoši lielākiem atsevišķu izdevumu veidiem, piemēram, veselības aprūpei, noteikts salīdzinoši lielāks neapliekamais minimums nekā citām iedzīvotāju kategorijām - 235 eiro mēnesī.