Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Noraida "Homburg Zolitude" sūdzību par tiesvedības izbeigšanu pret "Maxima"

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Vienā no Zolitūdes traģēdijas civillietām Kurzemes apgabaltiesa atstāja negrozītu lēmumu izbeigt tiesvedību pret tirgotāju SIA "Maxima Latvija" un sabrukušās ēkas īpašnieci SIA "Tineo", jo šie uzņēmumi un cietušie vienojušies par atbalstu 100 000 eiro apmērā.

Blakus sūdzību par Talsu rajona tiesas lēmumu iesniedza sabrukušās ēkas attīstītāja un tai blakus esošā dzīvojam nama īpašniece SIA "Homburg Zolitude", bet tiesa lēma uzņēmuma sūdzību noraidīt. Lēmums nav pārsūdzams.

"Maxima Latvija" Korporatīvo attiecību departamenta direktors Ivars Svilāns aģentūrai LETA atzina, ka uzņēmums ir gandarīts par tiesas lēmumu, jo tas ļauj virzīties uz priekšu un cietušo ģimenes varēs ātrāk saņemt atbalsta maksājumu 100 000 eiro apjomā.

"Vienošanos panākšana bija ļoti sarežģīts un ilgs darbs, un to var saukt par vienu no svarīgākajiem notikumiem šajā lietā pēdējo triju gadu laikā. Mēs saprotam, ka tiesvedības var ilgt daudzus gadus, bet cilvēkiem palīdzība nepieciešama jau tagad," norāda Svilāns.

Viņš arī norādīja, ka "Maxima Latvija" jau iepriekš novirzījusi kopumā vairāk nekā 2,1 miljonus eiro traģēdijā cietušo atbalstam, no tiem vairāk nekā 1,8 miljoni eiro 2014.gadā tika novirzīti bērniem, kuri Zolitūdes traģēdijā zaudējuši vienu vai abus vecākus. Tāpat aptuveni 115 000 eiro ir ieguldīti cietušo veselības atjaunošanā un rehabilitācijā, savukārt vairāk nekā 235 000 eiro izmaksāti vienreizējos pabalstos bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem.

LETA jau ziņoja, ka konkrētajā lietā divi prasītāji lūdza izbeigt tiesvedību pret "Maxima" un Tineo", jo ar abiem uzņēmumiem panākta vienošanās. Prasība arvien tiek uzturēta pret "Homburg Zolitude". Neoficiāli bija izskanējis, ka uzņēmumam ir jautājumi par šāda lēmuma ietekmi uz lietas tālāko gaitu arī saistībā ar kompensāciju piedziņu.

Iepriekš uzņēmuma advokāts Lauris Rasnačs aģentūrai LETA skaidroja, ka "Homburg Zolitude" iesniedza blakus sūdzību par Talsu rajona tiesas lēmumu, jo tiesvedības izbeigšanai ir citi apstākļi, piemēram, uzņēmumam ir bažas, kā tas ietekmēs tālāko tiesvedības procesu.

Viņš norādīja, ka prasībās ir ietverti vairāki pārmetumi atbildētājiem par to rīcību un bezdarbību, tostarp par cilvēku neevakuēšanu no lielveikala, līdz ar to pastāv jautājums, kas notiks ar šiem pieteikumos uzskaitītajiem pārmetumiem un vai visa atbildība par tiem līdz ar spriedumu būs jāuzņemas tieši "Homburg Zolitude".

Advokāts uzsvēra, ka uzņēmumam ir bažas par to, vai šādā gadījumā tiks nodrošināta taisnīga tiesas spriešana. Rasnačs rezumēja, ka "Homburg Zolitude" ir pārliecināts, ka juridiski uzņēmumam nav atbildības šajās prasības, ko "Homburg" aizstāvēs tiesā.

LETA jau ziņoja, ka "Maxima" un "Tineo" ir vienojušās ar Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvjiem par katru bojāgājušo ģimenes locekli izmaksāt 100 000 eiro atbalstu ģimenēm.

Šāda atbalsta sniegšana ģimenēm jau sākta. Pirmās vienošanās tika parakstītas ar ģimenēm, kuras pārstāv advokāts Aldis Gobzems. Vienošanās piedāvājums attiecas uz visām bojāgājušo ģimenēm, kuras pārstāv arī citi advokāti.

"Maxima Latvija" vadītājs Andris Vilcmeiers iepriekš skaidroja, ka uzņēmums nolēmis izmantot vienošanos, jo ilgstošās tiesvedības nevienam nenāk par labu. Vienošanās tās ļaus izbeigt.

Gobzems toreiz skaidroja, ka tiesvedības turpināsies pret "Homburg Zolitude" un pārējām personām un tiks uzturētas prasības arī pret "Maxima", ja atsevišķi klienti vienošanos nevēlēsies parakstīt.

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Paralēli civillietām par kompensāciju piedziņu no juridiskām personām tiesa skata arī krimināllietu, kurā apsūdzēti ēkas projekta autori un atbildīgās amatpersonas.