Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Pilsonības piešķiršanai Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem jārod tiesisks risinājums

© Kaspars Krafts/ F64 photo Agency

Lai Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem piešķirtu pilsonību vēl nepieciešams rast atbilstošu tiesisko risinājumu, tā šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Taujāts, vai pēc iepazīšanās ar Sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupas ziņojumu prezidents izšķīries nākt klajā ar kāda priekšlikuma virzīšanu, Vējonis atzina, ka joprojām vērtē ekspertu grupas priekšlikumus. Vienlaikus viņš atgādināja, ka varētu atbalstīt to, ka visiem Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem būtu jākļūst par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi.

Vējonis arī norādīja, ka šis jautājums aktualizēts arī Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisāra Nila Muižnieka izstrādātajās rekomendācijās Latvijai. Tomēr, lai to paveiktu, nepieciešams rast tiesiskos risinājums. "Vai tas būtu Pilsonības, vai arī kāds cits likums, tas vēl juridiski jārisina," sacīja prezidents, piebilstot, ka tiek rasts labākais tiesiskais risinājums.

Prezidents arī atzina, ka atbalsta ideju par latviešu valodas pastiprinātu mācīšanu skolās un bērnu dārzos, norādot, ka tam jāmeklē nepieciešamie līdzekļi, lai process norisinātos dažādos līmeņos. "Latviešu valoda ir un būs valsts valoda," sacīja Vējonis, piebilstot, ka tiem cilvēkiem, kuri to nepārvalda, tā būs jāapgūst.

Vējonis arī atbalsta pastiprinātu vēstures mācīšanu skolās, kā arī veselu virkni praktisku jautājumu, kuriem nav nepieciešamas likumdošanas iniciatīvas.

Taujāts, vai pilsonības piešķiršana jaundzimušajiem varētu notikt jau ar Latvijas simtgadi, Vējonis pauda izbrīnu, kādēļ "visi ieciklējušies" tieši uz šo laiku. Viņa ieskatā problēmas jārisina jebkurā gadījumā un tās nav saistāmas ar valsts simtgadi. Viņa ieskatā "laiks rādīs", kā attīstīsies notikumi.

Jau vēstīts, ka prezidenta ieskatā visiem Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem būtu jākļūst par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi. "Divdesmit piecus gadus pēc neatkarības atjaunošanas ir laiks izbeigt reģistrēt jaunus bijušās PSRS pilsoņus," uzskata Vējonis.

Viņa vērtējumā šim solim jātiek spertam uz nākotni, proti, jaunajiem nosacījumiem jāattiecas uz bērniem, kas vēl tikai piedzims.

"Nav šaubu, ka šiem bērniem būs visas iespējas iekļauties Latvijas sabiedrībā un kļūt par patriotiskiem Latvijas pilsoņiem. Pilngadību viņi sasniegs tikai astoņpadsmit gadus pēc šāda likuma pieņemšanas," iepriekš izteicās prezidents, kurš norādīja, ka izmaiņas būtu attiecināmas tikai uz nepilsoņu bērniem, nevis ārvalstnieku bērniem.

Esošajiem nepilsoņiem, tostarp šo bērnu vecākiem, jāsaglabā līdzšinējā kārtība, proti, individuāla naturalizācija vai bērnu atzīšana par pilsoni pēc vecāku vai paša bērna paustas gribas.