Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VALSTS UN IEDZĪVOTĀJI. Visi parādos līdz ausīm

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Valsts ieņēmumu dienests publiskojis jaunākās aplēses par nodokļu parādiem, kas Latvijas iedzīvotājiem un komersantiem ir pret valsti – tie pārsniedz miljardu eiro. Savukārt Valsts kase laidusi klajā pārskatu par valsts parāda vadību trešajā ceturksnī, un te svarīgā ziņa, ka nākamgad starptautiskajiem aizdevējiem jāatmaksā arī vairāk nekā miljards eiro.

Šogad novembra sākumā kopējie nodokļu parādi, skaitot kopā aktuālos, pagarinātos un bezcerīgos parādus, bija 1,37 miljardi eiro. Aģentūra LETA vēsta, ka tas ir par 0,07% vairāk nekā mēnesi iepriekš. Vairāk nekā 885 miljonu eiro parāds bija valsts pamatbudžetam, nepilni 320 miljoni - pašvaldību budžetiem, bet sociālās apdrošināšanas iemaksu parādi bija 165 miljoni. Taču visus parādus valsts nekad neatgūs. Par reāli nepiedzenamiem atzīti parādi 829 miljonu eiro apmērā - parādniekiem nav naudas līdzekļu un mantas, uz ko vērst piedziņu. Tātad krietni vairāk nekā puse nodokļu parādu faktiski ir bezcerīgi.

Tikmēr pašas Latvijas valsts parādus neviens atlaist negrasās. Valsts kases dati liecina, ka septembra beigās centrālais valdības parāds bija vairāk nekā 8,9 miljardi eiro jeb 35,5% no prognozētā IKP. Salīdzinājumam nākamā gada valsts budžetā plānotie ieņēmumi ir aptuveni astoņi miljardi. Tātad parādā esam vairāk, nekā nopelnām gada laikā. Pirms lielās krīzes Latvijas parāds bija ap 10% no IKP. Šī ir cena par krīzes laikā ņemtajiem aizņēmumiem, no kuriem lielākā daļa tika tērēta Parex bankas sindicēto kredītu atmaksai. Tātad pēc būtības šāds grandiozs aizņēmums nekādu praktisku labumu Latvijas iedzīvotājiem nesniedza, taču naudas grūtības izraisīja desmitiem gadu uz priekšu. Centrālās valdības parāda atmaksas profils rāda, ka atmaksa turpināsies vēl pēc 2030. gada.

Parāda atmaksa pa gadiem nav vienmērīga. Citu gadu vairāk, citu mazāk, un nākamgad būs lielais maksājums. Dažādiem aizdevējiem nāksies samaksāt vairāk nekā miljardu - 1 045 000 000 eiro. Lauvas tiesu no šīs summas veido eiroobligācijas, kurās pirms četriem gadiem tika konvertēts Starptautiskā Valūtas fonda aizdevums, lai samazinātu procentos maksājamās likmes. Jāpaskaidro, ka pat tad, ja Latvijā pēkšņi sāktos brīnišķīgs uzplaukums, visus parādus atdot pirms termiņa nebūtu iespējams. Pasaules Banka pieprasītu nesamērīgi lielas soda naudas, tāpēc Valsts kase dod priekšroku aizdevuma programmas turpināšanai ar procentu likmi 4,18-4,22% līdz 2022. gadam. Savukārt līgums ar Eiropas Komisiju pirmstermiņa atmaksas iespēju vispār neparedz. Procentu likme 2,875-3,375%, un jāmaksā līdz 2025. gadam.

Gatavojoties nākamā gada lielajam maksājumam, 30. septembrī Latvija emitēja jaunas desmit gadu obligācijas 650 miljonu eiro apmērā. Valsts kase vēsta, ka ārējā aizņēmuma obligācijas tika izlaistas ar viszemāko procentu likmi Latvijas vēsturē - fiksēto procentu likmi 0,375% gadā (ienesīgums 0,456%). Pieprasījums pēc Latvijas obligācijām 2,6 reizes pārsniedza piedāvājumu.