Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Izstrādāti jauni noteikumi e-pakalpojumu sniedzējiem

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi noteikumu projektu, kas regulēs e-pakalpojumu darbību un nodrošinās to kvalitāti, aģentūra LETA uzzināja VARAM.

Saskaņā ar noteikumiem e-pakalpojumus var sniegt tad, ja iestādes gadā sniegto pakalpojumu skaits pārsniedz 5000 vai 10% no sniegto pakalpojumu gadījumu skaita, ja tādējādi tiek uzlabota pakalpojuma pieejamība, ērtums, ja tā tiek samazināts administratīvais slogs un tiek samazinātas pakalpojuma sniegšanas izmaksas.

Noteikumu projekts paredz pienākumu e-pakalpojumu sniedzējiem regulāri pārlūkot savu pakalpojumu portfeli, veikt procesa izvērtēšanu un optimizēšanu. Tāpat ir noteiktas minimālās tehniskās prasības, piemēram, visiem e-pakalpojumiem būs jānodrošina "tiešās saites", kas ļaus sākt konkrēto pakalpojumu bez papildu meklēšanas vai izvēlēšanās no saraksta.

E-pakalpojumu turētājiem un sniedzējiem būs pienākums nodrošināt pakalpojumu pastāvīgu uzraudzību, sekojot lietotāju skaita pieaugumam un savlaicīgi nodrošinot resursus e-pakalpojumu mērogošanai.

Savukārt, lai veicinātu izveidoto e-pakalpojumu izmantošanu, ir definēti iestādes pienākumi veikt konkrētus pasākumus, tostarp iesakot noteikt elektroniskajiem kanāliem dažādas priekšrocības un izmantot dažādus līdzekļus, lai informētu par e-pakalpojuma esamību. Lai motivētu iedzīvotājus izvēlēties e-pakalpojumu klātienes pakalpojuma vietā, iestādes varēs noteikt ātrāku pakalpojuma sniegšanas termiņu nekā klātienē, zemāku maksu par pakalpojuma sniegšanu un pakalpojuma pieiejamību tikai elektroniskā veidā, saglabājot klātienes konsultācijas iespējas par konkrētu e-pakalpojumu.

Kā norāda noteikumu projekta autori, šie noteikumi veicinās pakalpojumu elektronizāciju un elektronizēto pakalpojumu plašāku izmantošanu, palielinot valsts pārvaldes pakalpojumu sniegšanas efektivitāti. Vienlaikus gan nedaudz tiks palielināts valsts pārvaldes iestāžu administratīvais slogs, jo tiek izvirzītas papildu prasības pakalpojumu elektronizācijas mērķtiecīgai plānošanai, uzskaitei un elektronizēto pakalpojumu uzlabošanai. Tikmēr administratīvais slogs tiks samazināts pakalpojumu saņēmējiem, samazinot pakalpojuma saņemšanai izmantoto laiku un izmaksas.

VARAM paredzējusi, ka noteikumiem jāstājas spēkā nākamā gada 1.jūnijā.