Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

LBAS mudina samazināt nodokļu slogu darbiniekiem Latvijā

© F64

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) šodien kongresā pieņemtajā rezolūcijā mudina valdību un Saeimu veikt pasākumus, lai vairotu darbinieku ienākumus un paaugstinātu sociālo aizsardzību.

LBAS iestājas par sociālo taisnīgumu, solidaritāti, vienlīdzību Latvijā un Eiropā, kā arī arodbiedrību lomas stiprināšanu.

"Latvija kopumā ir pārvarējusi finansiāli ekonomisko krīzi, taču darbinieki to neizjūt pietiekamā apmērā. Darba samaksas un citu darbinieku izmaksu optimizācijas projekti iet roku rokā ar centieniem mazināt arodbiedrību ietekmi un tiesības, kas paredzētas koplīgumos, nacionālajā un starptautiskajā likumdošanā," teikts LBAS rezolūcijā.

LBAS kongresa delegāti uzskata, ka arodbiedrībām jābūt stiprākām nekā jebkad, jo darbiniekiem ir vajadzīga spēcīga pārstāvniecība un balss, kas ietekmētu ekonomikas attīstību tautas interesēs.

LBAS aicina Saeimu, valdību un darba devējus uz jaunu sākumu spēcīgam sociālajam dialogam, kas balstīts uz darbinieku interešu ievērošanu un jaunu, kvalitatīvu darba vietu radīšanu Latvija.

Tāpat LBAS pieprasa arodbiedrību viedokļa ievērošanu cīņā par kvalitatīvām darba vietām, darba samaksas kāpumu un taisnīgu nodokļu politiku.

Arodbiedrības aicina veidot darba samaksas nodokļu un nodevu politiku, kas nostiprina nodokļu sistēmas taisnīgumu un progresivitāti, samērojot to ar iedzīvotāju maksātspēju, mazina nevienlīdzību, konsekventi palielina minimālo algu, neapliekamo minimumu un nodokļu atvieglojumus par apgādājamiem.

Vēl LBAS mudina samazināt nodokļu slogu darbiniekiem Latvijā, veicinot darba samaksas kāpumu, vienlaikus stiprinot uzņēmumu konkurētspēju un sociālo taisnīgumu, pieprasa nepieļaut darba un arodbiedrību tiesību, darba aizsardzības un citu normatīvo aktu grozījumus, kuri vēsti uz darbinieku tiesiskās aizsardzības, ienākumu un sociālo garantiju mazināšanu vai riskantu un nedrošu nodarbinātības formu veicināšanu.

LBAS arī aicina rīkoties mērķtiecīgi, lai finansējums kvalitatīviem un pieejamiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, it īpaši veselības aprūpei, izglītībai, zinātnei un augstskolām, sasniegtu Eiropas labākās prakses līmeni.

Rezolūcijā iekļauti arī vairāki citi punkti.

Kā ziņots, LBAS šodien pulcējās 8.kongresā, kurā līdzšinējo organizācijas vadītāju Pēteri Krīgeru šajā amatā nomainīja Egīls Baldzēns.