Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ASV zobens virs Latvijas bankām

© Ekrānšāviņš no avīzes

Neatkarīgi eksperti no ASV, pārbaudot 12 nerezidentu apkalpojošās bankas Latvijā, saskatījuši virkni problēmu naudas atmazgāšanas risku novēršanas jomā. Pēc ASV speciālistu domām, ne visas bankas Latvijā pietiekami novērtē savus klientus un to darījumus, kas savukārt var radīt bažas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas iespējām.

Nerezidentus apkalpojošajās bankās situācija naudas atmazgāšanas novēršanas jomā Latvijā nav spoža, tomēr tā ir labāka, nekā iepriekš gaidīts, noslēdzoties neatkarīgu ekspertu pārbaudei 12 nerezidentu bankās, sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Viņš uzsvēra, ka saskatītie trūkumi gan nenozīmē, ka pret bankām tiks rīkotas sankcijas vai tās tiks sodītas. Pārbaudes mērķis bija notestēt banku spēju pašām pārvaldīt riskus. ASV ekspertu rekomendācijas kopā ar FKTK prasībām pārtapšot trūkumu novēršanas plānos, kuru ieviešana savukārt nodrošinās labāku risku pārvaldību. Plānots, ka bankas līdz 2017. gada beigām ieviesīs pārbaudes rekomendācijas.

Trūkumi un sasniegumi

ASV neatkarīgo ekspertu pārbaudes mērķis bija noteikt Latvijas nerezidentu banku atbilstību ASV regulējošajām prasībām ar mērķi pilnveidot šo banku iekšējo kontroles sistēmu darbību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā. FKTK gan skaidro, ka Latvijas kredītiestādēm juridiski saistošas ir Eiropas Savienības un Latvijas normatīvo aktu prasības, bet atbilstība ASV normatīvajām prasībām būtu stabilu un ilgtermiņa korespondējošo attiecību priekšnosacījums.

Pēc ASV ekspertu secinātā, lielākā problēma atsevišķās Latvijas nerezidentu bankās ir tas, ka akcionāru struktūra ierobežo atbilstības un iekšējā audita funkcijas patstāvību. «Tas ir nepieļaujams risks. Bankā ir jābūt kontroles rīkiem, kas nepieļauj darījumus ar klientiem, ja ir radušās aizdomas. Tāpat bankās ir bijusi nepietiekama kvalitātes kontrole klientu saimnieciskās darbības izpētē un nepamatoti vienkāršota klientu risku novērtēšanā,» atklāja FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktore Maija Treija. Viņa neatklāja, kurās bankās konstatēti šie vai citi trūkumi, jo to liedzot konfidencialitātes ierobežojumi.

Vienlaikus speciālisti arī atzina, ka risku pārvaldīšanu nevarēs uzlabot bez nopietniem uzlabojumiem IT jomā, jo darījumu apjoms bankās ir tiks liels, ka manuāli tos nav iespējams izkontrolēt.

ASV eksperti saskatījuši arī vairākas pozitīvas lietas Latvijā, piemēram, banku vadību pozitīvo attieksmi un izpratni par neatkarīgas pārbaudes nepieciešamību, tāpat viņi atzīmēja ļoti pieredzējušos NILLTFN speciālistus atsevišķās bankās Latvijā. Slavējami esot arī tas, ka bankas ir gatavas novirzīt arī papildu resursus gan personāla, gan IT sistēmu pilnveidei NILLTFN jomās.

Nerezidenti naudu glabā dolāros

«Latvija ir maza valsts pēc teritorijas un iedzīvotāju skaita, taču jautājumā par ASV dolāru transakciju apjomu mēs neesam mazi. Es pat teiktu, Latvija ir diezgan ievērojama spēlētāja ASV finanšu tirgū kā dolāru maksātāja. Banku atlikumi ASV dolāros Latvijā ir lielāki nekā citās valstis,» atzina FKTK nozares padomnieks Arnis Legzdiņš.

FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka oktobra beigās aptuveni 62% no nerezidentu noguldījumiem bija ASV dolāros un to kopsumma bija astoņas reizes lielāka nekā rezidentu noguldījumi ASV dolāros.

Pārbaude par savu naudu

Pārbaudi veica neatkarīgi ASV eksperti no Navigant Consulting Inc. Exiger LLC un Lewis Baach Kaufmann Middlemiss. To, cik šis pētījums izmaksāja, FKTK neatklāj, ļaujot domāt, ka summa bijusi visai iespaidīga. Turklāt bankas pašas apmaksājušas pētījumu.

M. Treija stāstīja, ka ASV šādas pārbaudes bankās ir jāveic katru gadu. Viņa pieļauj, ka Latvijā lielākās bankas to varētu darīt katru otro gadu, bet mazākās bankas - pat katru trešo gadu.

VIEDOKĻI

Pēters PUTNIŅŠ, FKTK priekšsēdētājs:

- Šī pārbaude ir iespēja uzlabot attiecības ar ASV korespondējošajām bankām, veicinot uzticamību Latvijas banku sektoram kā drošam un stabilam sadarbības partnerim pasaules vadošo finanšu institūciju redzējumā.

Maija TREIJA, FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktore:

- Pārbaužu rezultāti mums nav pārsteigums - arī FKTK iepriekš veiktās pārbaudes ir iezīmējušas pilnveidojamās jomas. Tajā pašā laikā tie palīdzēs mērķtiecīgi sakārtot identificētās jomas vienlaikus visā nerezidentus apkalpojošo banku sektorā. Atbilstoši konsultantu sniegtajām rekomendācijām, katrai neatkarīgajā pārbaudē iesaistītajai bankai ir jāsagatavo konkrētu pasākumu plāns, un FKTK stingri sekos tā izpildei.