Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

SVARĪGI: Alimentu nemaksātājiem neļaus vadīt auto

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Jaunais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums, ko ceturtdien atbalstīja vairākums Saeimas deputātu, paredz iespēju vecākiem – parādniekiem, kuri nenodrošina saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apjomu, liegt izmantot transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesības. Tiek lēsts, ka liegums vadīt auto varētu skart aptuveni 25 procentus parādnieku.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons informēja, ka uzturlīdzekļu nemaksātājam varēs piemērot visu vai tikai konkrētas kategorijas transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu. Liegumu varēs piemērot gadījumos, kad bērnam uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda un parādnieks nav noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus. Tāpat tiesību liegumu varēs piemērot, ja parādnieks nebūs veicis maksājumus trīs secīgus mēnešus. Tiesa, likums paredz arī dažus izņēmumus, piemēram, personas ar invaliditāti. Tāpat tiesību izmantošanas liegumu nepiemēros gadījumos, kad tas varētu radīt būtisku kaitējumu bērnu interesēm.

Līdzīga prakse ir spēkā arī vairākās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Aplēses vēsta, ka, stājoties spēkā likumam, transportlīdzekļa vadītāja tiesību liegums Latvijā tiktu piemērots aptuveni 25 procentiem parādnieku.