Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

LM saredz vajadzību veikt izmaiņas invaliditātes noteikšanas sistēmā

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Labklājības ministrija (LM) saredz vajadzību veikt izmaiņas invaliditātes noteikšanas sistēmā, lai nostiprinātu atlikušo darbspēju vērtēšanas pieeju un pārskatītu atbalsta pasākumu iedalījumu un nepieciešamību, aģentūru LETA informēja LM pārstāvis Egils Zariņš.

Šodien pēc divu gadu pārtraukuma pirmo reizi notika Senioru lietu padomes sēde. Senioru lietu padome atjaunota pēc labklājības ministra Jāņa Reira (V) iniciatīvas.

Padomes sēdē senioru organizāciju pārstāvji tika informēti par nozares aktualitātēm, bet Veselības ministrijas pārstāvji runāja par piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem, uzsverot, ka ir plānots uzlabot sistēmu onkoloģisko saslimšanu diagnosticēšanā agrīnajā stadijā.

Tāpat LM speciālisti vērsa uzmanību uz aktuālajiem personas ar invaliditāti raksturojošajiem rādītājiem, kā arī ieskicēja jomas, kur būtu jādiskutē par turpmākām nepieciešamām izmaiņām. Izmaiņas invaliditātes noteikšanas sistēmā un pieejā nepieciešamas, lai nostiprinātu atlikušo darbspēju vērtēšanas pieeju un pārskatītu atbalsta pasākumu iedalījumu un nepieciešamību. Atbalsta pasākumiem jābūt mērķētiem uz personām, kam tie patiešām nepieciešami, izvērtējot personas individuālo situāciju un vajadzības. Darbspēju vērtēšanas pieejas attīstīšana un nostiprināšana ļautu veikt intensīvāku darbu ar personām darbspējas vecumā, kurām ir funkcionēšanas un līdz ar to darbspēju ierobežojumi, lai panāktu veicinātu viņu līdzdalību darba tirgū, uzskata LM.

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūra iepazīstināja seniorus ar izveidoto brīvprātīgā darba informācijas sistēmu, kuras mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu starp cilvēkiem, kas vēlas būt brīvprātīgā darba veicēji, un brīvprātīgā darba organizētājiem, tādējādi veicinātu līdzcilvēku pilsonisko aktivitāti sabiedrības labā.

Nākamā Senioru padomes sēde notiks 2017.gada februāri vai martā.