Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Dzemdības vajadzētu vairs nepieņemt tajās slimnīcās, kur ir mazāk par 500 dzemdībām

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka pakāpeniski dzemdības vajadzētu vairs nepieņemt to slimnīcu nodaļās, kurās gadā notiek mazāk par 500 dzemdībām.

Čakša šodien seminārā par gripas un mātes mirstības ierobežošanu stāstīja, ka šogad valsts līgumos ar slimnīcām jau ir noteiktas kvalitātes prasības dzemdību nodaļām, tomēr šīs prasības tiks nostiprinātas arī Ministru kabineta noteikumos.

Kvalitātes kritēriji slimnīcām paredzēs, piemēram, regulāri izvērtēt sniegto pakalpojumu kvalitāti vai arī ginekologu, vecmāšu, anesteziologu slodžu skaitu. Rīt noteikumi tiks izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Plānots, ka noteikumi par kvalitātes prasībām stāsies spēkā 1.janvārī.

Čakša arī atzīmēja, ka svarīgākais dzemdību nodaļās ir izpildīt kvalitātes prasības, nevis pieņemto dzemdību skaits. Tomēr dzemdību skaits norāda uz to, cik izdevīgi slimnīcai ir uzturēt šo nodaļu. Viņa arī minēja, ka ir slimnīcas, kuru dzemdību nodaļas strādā ar 100 000 eiro zaudējumiem, jo līgumos paredzētās prasības ir augstas un visām slimnīcām vienādas.

Viņa norādīja, ka tām slimnīcām, kuru dzemdību nodaļās gadā notiek mazāk par 500 dzemdībām, pakāpeniski būtu jāvirzās uz to, ka dzemdības šajās vietās vairs netiek pieņemtas. Tas gan būšot sensitīvs jautājums, prognozēja ministre. Čakša arī piebilda, ka dzemdības ir viens no tiem procesiem, kuram var gatavoties 40 nedēļas.

Taujāta, kas notiks, ja būs dzemdību nodaļas, kuras kritērijus nevarēs izpildīt, Čakša norādīja, ka par to sākts runāt jau gada sākumā, līdz ar to kvalitātei seko līdzi arī slimnīcu vadības. Ministre gan domā, ka attiecībā uz pakalpojumu kvalitāti visgrūtāk būs nodrošināt tieši nepieciešamos cilvēkresursus.

Ja kādas slimnīcas dzemdību nodaļa nespēs izpildīt kritērijus, tas tiks izvērtēts un šādā vietā dzemdību palīdzība netiks sniegta. Pirmā šāda pārbaude varētu būt pusgadu pēc kritēriju stāšanās spēkā.

Jau ziņots, ka no 2013. līdz 2015.gadam grūtniecības laikā, dzemdībās vai 42 dienu laikā pēc tām Latvijā ir mirušas 20 sievietes, šodien seminārā par gripas un mātes mirstības ierobežošanu stāstīja Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā Dace Rezeberga.

Kā stāstīja Rezeberga, ekspertu komisija secinājusi, ka no visām Eiropas Savienības valstīm mātes mirstības rādītājs Latvijā ir visaugstākais. Šis rādītājs ir zemāks pat tādās valstīs kā Baltkrievija, stāstīja speciāliste.