Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

No autovadītājiem nodokļos plēsīs vairāk

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Nākamgad auto īpašniekiem nodokļos par savu spēkratu būs jāmaksā vairāk, jo Saeima ārkārtas sēdē vakar nolēma palielināt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes, ieviest nodevu par ārvalstīs reģistrētas automašīnas pārvietošanos pa Latvijas ceļiem, kā arī papildu maksu vieglajiem auto, kuru motora tilpums ir lielāks par 3500 cm3.

Tajā pašā laikā ar nākamo gadu tiek atcelts pašreiz vēl spēkā esošais automašīnu un motociklu nodoklis, kas bija jāmaksā, reģistrējot šos transportlīdzekļus. Šī nodokļa zaudējumus valsts iecerējusi kompensēt, nākamgad palielinot ceļa nodokļa likmes. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvija ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kurā ir šāds nodoklis. Turklāt nākotnē to paredzēts reformēt, pārejot uz ceļa nodokļa likmju aprēķināšanu pēc CO2 daudzuma izplūdes gāzēs. Ja CO2 automašīnai būs mazāk nekā 50 g/km, tad nodoklis nebūs jāmaksā vispār, bet, ja tas pārsniegs 350 g/km, tad nodoklī būs jāmaksā 756 eiro. Nākamgad jaunie nosacījumi attieksies tikai uz tām automašīnām, kas no nākamā gada 1. janvāra tiks reģistrētas Latvijā un kuru izlaiduma gads būs 2009. gads un jaunāks. Ja ražotājs automašīnai nav norādījis CO2 izmešu daudzumu, nodoklis jāmaksā pēc līdzšinējās kārtības, proti, summējot automašīnas jaudu, motora tilpumu un pilnu masu. No 2019. gada 1. janvāra jaunā kārtība attieksies uz visiem auto, kas būs jaunāki par 2009. gadu. Savukārt transportlīdzekļiem, kas izgatavoti pirms 2009. gada, CO2 likmes nepiemēros, un auto īpašnieki turpinās maksāt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli pēc līdzšinējās kārtības, tiesa, pēc augstākām likmēm nekā pašlaik.

Papildus transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmei noteikta papildu nodeva 300 eiro apmērā par vieglajiem auto, kuriem motora tilpums ir lielāks par 3500 kubikcentimetriem.

Sākot ar nākamo gadu, būs jāmaksā arī par ārvalstīs reģistrēta automobiļa izmantošanu ceļu satiksmē: par vienu dienu - 10 eiro; par mēnesi - 250 eiro; par sešiem mēnešiem - 600 eiro; par gadu - 1000 eiro. Tas neattieksies uz dienesta vai darba pienākumu veikšanu. Patlaban maksimāli atļautais braukšanas laiks Latvijā ar ārzemēs reģistrētu vieglo auto ir ne vairāk kā 92 dienas gadā.

Turpmāk lauksaimniekiem ceļa nodoklis par automobili būs jāmaksā 25 procentu apmērā līdzšinējo 50 procentu vietā, ievērojot noteiktus nosacījumus.

Tāpat nodeva būs jāmaksā par valsts galveno un reģionālo autoceļu posmu lietošanu kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3000 kilogramiem, kā arī kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem.

***

Izmaiņas no 2017. gada

• Reģistrējot automašīnu Latvijā, reģistrācijas nodoklis nebūs jāmaksā

• Jauniem auto ceļa nodokli rēķinās pēc CO2 izmešu daudzuma

• Pārējiem auto transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis pieaugs par aptuveni 7%

• Vieglajiem auto, kam motora tilpums ir lielāks par 3500 cm3, papildus būs jāmaksā 300 eiro

• Par ārvalstīs reģistrēta automobiļa izmantošanu ceļu satiksmē būs jāmaksā nodeva

• Lauksaimniekiem ceļa nodoklis par automobili tiks rēķināts 25% apmērā līdzšinējo 50%vietā

* Daudzbērnu ģimenēm par vienu no transportlīdzekli būs jāmaksā 50% no ceļa nodokļa summas