Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Latvijā trūkst sabiedrisko mediju attīstības redzējuma

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Saeimas komisijas priekšlikums samazināt līdzekļus Latvijas Radio (LR) radiostacijai "Pieci.lv", kuru koalīcija šodien tomēr nolēma neatbalstīt, ir vēl viens apliecinājums tam, ka Latvijā trūkst kopēja redzējuma par Latvijas sabiedrisko mediju attīstību, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) izpilddirektore Gunta Līdaka.

"Manuprāt, vislielākā problēma ir nevis Saeimas darbā, bet gan regulatora nespējā izvērtēt un izanalizēt kopējo mediju lauku, arī mediju darbības efektivitāti, lai pateiktu, kurā brīdī kādus lēmumus attiecībā uz mediju telpas un vides paplašināšanu pieņemt. (..) Šie lēmumi politiskā līmenī ilgu laiku tiek pieņemti ļoti haotiski, un, kamēr nebūs ļoti pārdomātas programmas, kā Latvijā medijiem attīstīties, tas turpināsies. Ir jābūt kaut kādai argumentētai mediju attīstības programmai Latvijā, lai šādas lietas nenotiktu. Piekrītu, ka ir ļoti slikti ņemt nost naudu sabiedriskajam medijam, bet galvenais jautājums, kādā veidā, kur un cik efektīvi šo naudu sabiedriskais medijs tērē," teica Līdaka.

Viņa piebilda, ka sākotnējā doma atņemt "Pieci.lv" daļu finansējuma uzskatāmi parāda, cik nesakārtota ir sabiedrisko mediju vide un to veidošanas principi. "Nav konkrētas sabiedrisko mediju politikas, tā ir vislielākā problēma, ka nav skaidrs, uz ko mēs ejam, kā mēs vērtējam un attīstām sabiedriskos medijus," sacīja Līdaka, piebilstot, ka kopumā vajadzētu pārskatīt situāciju, kā attīstīties sabiedriskajam radio, nevis vienai atsevišķai radio programmai. Latvijā šobrīd nav kopēja redzējuma, kā sabiedriskajiem medijiem Latvijā attīstīties.

Līdaka arī atzina, ka uzstādījums par "Pieci.lv" veidošanu jau sākotnēji bija diezgan ekonomiski nepamatots un neloģisks, piemēram, kāpēc attiecīgais radiokanāls jāraida FM frekvencē, ņemot vērā tā auditoriju, no kuriem liela daļa mūziku klausās internetā. "Nav teikts, ka šis radio ir jāaizver principā, bet jāatrod efektīvākie modeļi, kā tam darboties," teica Līdaka, piebilstot, ka šādi jautājumi ir jāskata kompleksi un nevar "izraut" vienu programmu no kopējās radio veidošanas politikas.

Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) vadītājs Ivo Leitāns aģentūrai LETA norādīja, ka ir ļoti slikta prakse jautājumus par finansējuma samazināšanu sabiedriskajiem medijiem izlemt tik īsā laikā, neuzaicinot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un sabiedriskā medija pārstāvjus. "Tādējādi faktiski pēc komercmediju pārstāvja ierosinājuma nauda no sabiedriskā medija tiek atņemta un pārdalīta komercmedijiem emociju iespaidā. Pamatojums ir uz A4 formāta lapas aprakstītas tēzes, kurās nav redzami avoti, nav skaidrs, cik patiesas vai nepatiesas tās ir. Un tas, ka tik viegli deputāti ir ietekmējami, rāda, ka, iespējams, balsojuma motīvi ir bijuši nevis profesionāli izvērtēti, bet subjektīvi," pauda Leitāns.

Viņš piebilda, ka arī komisijas balsojums rada bīstamu precedentu, ka jebkuram citam sabiedriskajam medijam vai kādai tā programmai var atņemt finansējumu virspusēji pamatotu motīvu dēļ. "Satraukumu rada arī tas, ka šīs konkrētās iniciatīvas sākotnējie rosinātāji, kuru ierosmes aizguva deputāti, ir saistīti ar politiskajām partijām - tie ir gan gan partijas biedri, gan ziedotāji, gan arī nodrošina platformu politiķu īpašajiem specraidījumiem, autorraidījumiem. Varu minēt vismaz divus, ja ne vairāk, tādus raidījumus "Super FM" koncerna kanālos, kas tiek pārraidīti par ZZS saistītiem politiķiem," pauda LŽA.

Jau ziņots, ka koalīcija šodien vienojusies radiostacijai "Pieci.lv" finansējumu tomēr nesamazināt. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš bija lēmusi no radiostacijas "Pieci.lv" jeb Latvijas Radio 5 budžeta pārdalīt 130 000 eiro citam mērķim. Taču šodien pēc koalīcijas sēdes Kučinskis žurnālistiem norādīja, ka šie līdzekļi ir "atlikti atpakaļ", jo tam nav visu koalīcijas partneru atbalsta.

Kā ziņots, Budžeta komisijā šodien iepriekš bija arī diskusija par finansējuma pārdali no Latvijas Radio 5, lai rīkotu atklātu konkursu par mūsdienu latviešu populārās mūzikas programmu jauniešu auditorijai vecumā līdz 30 gadiem. Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) šādu ieceri pamatoja ar to, ka Latvijas Radio 5 nesasniedza līdz šim plānotos mērķus, līdz ar to 130 000 eiro būtu pārdalāmi, lai rīkotu šādu konkursu. Komisijas vairākums šodienas pirmajā pusē Parādnieka ierosinājumu atbalstīja.

NEPLP šodien ārkārtas sēdē izlēma vērsties Saeimā ar aicinājumu neatbalstīt rosinājumu samazināt līdzekļus Latvijas Radio kanālam "Pieci.lv, aģentūru LETA informēja NEPLP.

Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne informēja, ka Budžeta komisijas sākotnēji pieņemto lēmumu LR vērtē kā nelikumīgu.