Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Par dalību obligātajās mācībās ziņu nav devuši 102 rezerves karavīri

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Noslēdzoties augustā sāktajam bruņoto spēku 2016.gada rezerves karavīru mācību ciklam, no 966 ierakstītā vēstulē izsūtītajām pavēstēm adresātu nav sasniegušas 285, bet vēl 102 rezerves karavīri nav snieguši nekādu atbildi, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

17.novembrī Jūras spēku flotilē noslēdzās rezerves karavīru mācības, vienlaikus noslēdzot arī augustā sākto bruņoto spēku 2016.gada rezerves karavīru mācību ciklu. Uz mācībām ieradās un tās sekmīgi pabeidza 168 rezerves karavīri.

Vasaras un rudens mācību ciklā rezerves karavīri piedalījās 12 dažādās mācībās, un lielākoties tās bija iekļautas regulāro spēku un Zemessardzes vienību plānotajās mācībās, tostarp arī starptautiskajās sauszemes spēku mācībās "Sudraba bulta", Jūras spēku flotiles mācībās "Flotex" un citās mācībās, kas vienlaikus bija daļa no četru gadu cikla mācībām, lai sagatavotos tā noslēdzošajām mācībām "Namejs 18", kas notiks 2018.gadā. Šajās mācībās piedalīsies arī rezerves karavīri.

Uz mācībām aicināja tos rezerves karavīrus, kuri atbilda tām Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba pieprasītajām specialitātēm, kuras nepieciešamas vairāku bruņoto spēku regulāro vienību personālsastāva komplektēšanai. Sešus mēnešus pirms mācībām bruņotie spēki izsūtīja pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz plānotajām mācībām, paredzot, ka mācībās, ņemot vērā gan attaisnojošus, gan neattaisnojošus neierašanās iemeslus, varētu piedalīties aptuveni trešā daļa no pavēstes saņēmušajiem rezerves karavīriem.

Kopumā no 966 ierakstītā vēstulē izsūtītajām pavēstēm adresātu nesasniedza un tika atgrieztas 285 pavēstes, bet vēl 102 rezerves karavīri nesniedza nekādu atbildi. 579 rezerves karavīri informēja par pavēstes saņemšanu. Savukārt 177 no viņiem norādīja arī attaisnojošus iemeslus, lai nepiedalītos rezerves karavīru mācībās. 308 rezerves karavīri ieradās uz medicīnisko komisiju, kura par nederīgiem dalībai mācībās veselības stāvokļa dēļ atzina 110 rezerves karavīrus.

Rezerves karavīru uz kārtējām vai pārbaudes mācībām neiesauc veselības stāvokļa dēļ vai tad, ja viņš ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni. Uz rezerves karavīru mācībām neiesauc arī rezerves karavīru, kurš dien Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tāpat neiesauc rezerves karavīru, kurš ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Rezerves karavīri ir karavīri, kas atvaļināti no profesionālā dienesta Latvijas bruņotajos spēkos un nav noņemti no militārā dienesta uzskaites, kā arī zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, ja viņi nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam bruņoto spēku rezervē.

Rezerves karavīru var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku vienībās. To laikā rezerves karavīrs pilda aktīvo dienestu, viņam ir karavīra statuss, un mācību laiks tiek ieskaitīts viņa izdienas stāžā.