Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pasaules pirmizrādi piedzīvo Pakalniņas īsfilma "Sapnis"

© Alise Šulca/ f64 photo agency

Šodien pasaules pirmizrādi Jihlavas dokumentālo filmu festivāla konkursa programmā "Short Joy" piedzīvo Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā īsfilma "Sapnis", kas uzņemta Latgalē, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Jihlavas starptautiskais festivāls ir Centrāleiropā un Austrumeiropā lielākais dokumentālo filmu festivāls un šogad notiek jau 20.reizi. Jihlavas festivālā īpaši tiek gaidītas tā sauktās radošās dokumentālās filmas, vērtējot tās, pirmkārt, kā unikālus mākslas darbus.

Festivālā ir vairākas konkursa programmas - debijas filmas, labākās čehu dokumentālās filmas utt., starp tām arī "Short Joy" jeb labāko dokumentālo īsfilmu konkurss.

Pakalniņas īsfilma "Sapnis" uzņemta Latgalē, Krāslavas novada Robežnieku pagasta Skukos. Šī vieta režisorei palikusi prātā, meklējot filmēšanas vietas spēlfilmai "Ausma".

Melnbaltā īsfilma "Sapnis" ir gandrīz vienā kadrā uzņemts stāsts par mazu veikalu ceļa malā - gandrīz nekurienē, tomēr, kā vēlāk izrādās, netālu no valsts robežas. Režisore filmu veidojusi kopā ar operatoru Ivaru Burtnieku un skaņu režisoru Anriju Krenbergu, finansiālais atbalsts no Valsts kultūrkapitāla fonda.

Tikmēr Pakalniņas jaunākā spēlfilma "Ausma", kas nupat saņēma septiņas balvas nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" un šogad pārstāv Latviju ASV Kinoakadēmijas ''Oskaru'' balvas konkurencē, pašlaik uzsāk cīņu par nomināciju kategorijā ''Labākā ārzemju filma'' - pirmais filmas seanss ASV Kinoakadēmijas biedriem notiks 4.novembrī, bet 6.novembrī filma tiks demonstrēta platformas "European Film Promotion" rīkotās Eiropas pretendentu programmas gaitā.