Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Iespējams palielinās pabalstus aizbildņiem par bērna uzturēšanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Labklājības ministrija (LM) iecerējusi turpmāk pabalstu bērna uzturēšanai aizbildņiem noteikt līdzvērtīgā apmērā, kā tas ir audžuģimenēm, aģentūru LETA informēja ministrijā.

LM norāda, ka aizbildnībā esoša bērna uzturam ir nepietiekams finansējums, kas neļauj nodrošināt aprūpē ņemtā bērna pamatvajadzības. Šobrīd pabalsta apmērs ir 45,53 eiro mēnesī par katru aizbildnībā esošo bērnu.

Līdz ar to paredzēts, ka no 2017.gada 1.janvāra pabalstu aizbildnim bērna uzturēšanai noteiks analoģisku minimālo uzturlīdzekļu apmēram, kādu ik mēnesi ir tiesības saņemt katram bērnam no katra sava vecāka.

Līdz ar to paredzēts, ka turpmāk katra aizbildnībā esoša bērna uzturam līdz bērna septiņu gadu vecuma sasniegšanai šī summa būs 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, un no nākamā gadā tie būs 95 eiro. Savukārt bērniem no septiņu gadu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai - 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 114 eiro. Atbalsts audžuģimenēm jau šobrīd ir šādā apmērā.

Pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas apkopotajiem bāriņtiesu datiem, šī gada 1.janvārī Latvijā aizbildnībā bija 4620 bērni.

Minēto paredz izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu", kas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.