Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Aivars Podnieks: Dogo nav pie vainas, ka suņi saslimst

Aivars Podnieks: «Šī spēcīgā ažiotāža, kas ir bijusi medijos, ir apzināti virzīta, lai nodarītu kaitējumu mūsu uzņēmumam un preču zīmei» © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Kas tā par briesmīgu ligu, ka suņiem paplašinās barības vads un viņi mirst? Vai tai ir sakars ar Dogo suņu barību, ko ražo Latvijā? «Tie ir izdomājumi! Nav nekāda sakara ar mūsu produkciju,» intervijā Neatkarīgajai saka AS Tukuma Straume valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

- Pirms pāris gadiem sāka parādīties ziņas, ka daudz suņu sirgst ar nesaprotamu slimību - barības vada paplašināšanos. Un viņiem esot kopīgs tas, ka viņi visi it kā ēduši Dogo barību. Jūs esat šīs suņbarības ražotājs. Kāds ir jūsu pretarguments?

- Pāris cilvēki saka, ka glāzē ir ieliets sabojājies ūdens, taču šo glāzi nekad neviens nav redzējis un tā netiek parādīta. Ar suņiem ir tāpat. Jau no pašiem pirmsākumiem mums tas bija liels izbrīns. Mēs suņu barību ražojam jau diezgan pailgi - deviņus gadus. Piegājām šai lietai nopietni. Nebija nekādu pretenziju. Mūsu barību ēda kādi 30 tūkstoši vai vairāk suņu. Tirgu iekarojām ļoti efektīgi un veiksmīgi. Bet tad sāka parādīties informācija, ka ir it kā saslimuši daudz suņu, kas ēd mūsu suņbarību. Mums diemžēl nav bijis iespējas satikties ar šiem gadījumiem. Esam vaicājuši tiem veterinārārstiem, kas šo kampaņu kurināja - kur ir šie suņi. Gribējām zināt, cik ir šādu suņu. Mums atbildēja, ka 94%. Bet kāds ir skaits, nevis procenti? Mums atbildēja: «Priekš kam jums skaits, ja ir procenti?» Tātad šie konkrētie gadījumi nav zināmi arī pētījuma veicējiem. Ja šādi gadījumi ir, tad ļoti grūti spriest, vai tiešām šie suņi ir ēduši Dogo.

Ir viens tirgotājs, kas tirgo vairāk par 10 tonnām suņbarības mēnesī. Viņam pienāca īsziņa, ka Dogo nedrīkst tirgot - tā esot kaitīga barība. Viņš saka, ka Dogo ir tirgojis ilgu laiku. Pa visiem ilgajiem gadiem viņš zina vienu gadījumu, kad suns bija saslimis ar barības vada paplašināšanos, bet viņš nebija ēdis Dogo. Ir divi vai trīs cilvēki, kuri taisa milzīgu ažiotāžu un piesauc mūsu preču zīmi. Preču zīmei tiek nodarīts kaitējums. Tāpēc mēs esam griezušies tiesībsargājošajās iestādēs, lai tiktu pie skaidrības. Esam griezušies arī pasaules institūcijās, lai tiktu pie skaidrības, kas šī ir par slimību, kā tā rodas. Pasaulē šī slimība ir sen zināma. Tai ir divi izcelsmes veidi - iedzimtība un sekundāra, kad ir bijis vai nu mehānisks bojājums barības vadā, vai parazīti, vai audzējs, vai nervu slimība. Arī cilvēkiem ir līdzīga slimība, bet nav bijis precedenta, kad šo slimību saistītu ar barību. Šī spēcīgā ažiotāža, kas ir bijusi medijos, ir apzināti virzīta, lai nodarītu kaitējumu mūsu uzņēmumam un preču zīmei. Parasti līdzīgos gadījumos, kad notiek pētījums par kādām slimībām, mediji netiek informēti, kamēr nav simtprocentīgas pārliecības par pētījuma rezultātiem. Parasti ir zināmi izejas dati, kas tiek lietoti pētījumā. Taču šis pētījums ir citādāks - nav iespējas pārliecināties par izejas datu atbilstību faktiem.

- Jūs runājat par pētījumu, ko veikusi darba grupa veterinārārstes Ilzes Matīses van Houtenas vadībā?

- Jā, bija mazo dzīvnieku vetārstu biedrības vēršanās Pārtikas un veterinārajā dienestā ar lūgumu pārbaudīt, kur rodas slimība. Un uzreiz jau bija apgalvots, ka visi suņi ēduši Dogo. Cik es zinu, Pārtikas un veterinārais dienests bija prasījis, kur ir konkrēti gadījumi, bet šādi gadījumi netika parādīti. Līdz ar to PVD atteica pārbaudi. Pēc tam tika atrasti trīs vai četri gadījumi, un pie mums ražotnē notika ļoti rūpīga pārbaude. Viss atbilda visām prasībām. Tika dots uzstādījums sabiedrībai, lai visi, kuru suņi ēduši Dogo un kam ir problēmas, piesakās PVD. Bija divi gadījumi, kad divi suņu īpašnieki pieteicās. Vienam sunim bija muskuļu stingumkrampji, otram bija lauzta kāja. Nekāds sakars ar mūsu suņbarību tur netika konstatēts. Tas bija pat pārsteidzošs konstatējums, ka pēc tāda uzaicinājuma nebija atsaucības un nebija gadījumu, kad suņi būtu saslimuši kādā nebūt sakarā ar to, ka ēduši mūsu suņbarību.

Es arī biju par to, lai tiktu piešķirts finansējums pētījumam par iespējamo suņu saslimšanu suņbarības dēļ. Taču tā vietā, lai par šo problēmu runātu nopietni un pēc būtības, tika operēts ar anketu datiem.

- Kas ar pētījumu beigu galā ir noticis?

- Bija pētījuma pirmā daļa. Pēc šīs daļas bija jāiesniedz materiāls par veikumu, taču tāds netika iesniegts. Pēc tam šis jautājums tika aktualizēts, ka nepieciešams no Zemkopības ministrijas papildu finansējums. Taču šos līdzekļus nepiešķīra. Nevaru to komentēt Zemkopības ministrijas vietā, kāpēc nepiešķīra. Rezultāta nekāda nebija, pētījuma pirmajai daļai bija iztērēta nauda, tā ir nodokļu maksātāju nauda. Mums šī neskaidrība kaitē visvairāk. Labāk būtu, ja kaut kas tiktu atrasts, mēs tad to novērstu, taču nav nekas atrasts. Gan pētnieki, gan PVD ir apstiprinājuši, ka viss ir vislabākajā kārtībā. Mēs gribējām finansēt pētījumu, taču pētnieki atteicās. Cik man zināms, viņi caur portālu ziedot.lv savāca līdzekļus. Bija doma, ka četru mēnešu laikā viņi veiks pētījumu un būs gala slēdziens. Lēmums beigās ir tāds, ka nekas nav atrasts. Bet ir iztērēta nodokļu maksātāju nauda. Un ir radīts kaitējums mūsu ražotnei.

Mēs esam centušies kontaktēt ar šiem pētniekiem, taču nav iespēju. Aicinājām Latvijas veterinārārstu biedrības priekšsēdētāju Māru Vidužu, taču viņa sacīja, ka ir politiska persona un darīs, ko viņai liek. Aicinājām arī citus veterinārārstus uz rūpnīcu, bet viņi sacīja, ka nebrauks uz turieni, jo ko tad tur redzēs.

- Tātad iznāk, ka šie pētnieki nemaz nav bijuši rūpnīcā?

- Nē, nav bijuši. Ja neskaita to vienu gadījumu, kad bija atbraukusi Viduža.

- Bet viņi ir analizējuši suņbarības sastāvu?

- Cik zinu, viņi ir analizējuši sastāvu. Analīžu rezultāti apliecina, ka viss ir vislabākajā kārtībā. Tas, ka parādās kāda negatīva informācija, ir tikai spekulācijas, tām nav nekāda pamata. Bija dažas personas, kas kultivēja baumas, ka Dogo ir iekšā svins un vēl sazin kas. Taču apstiprinājās, ka nav tur iekšā ne svins, ne kas cits kaitīgs. Mana pārliecība ir, ka tā ir organizēta nomelnošanas kampaņa.

- Ja tā ir kampaņa, tad jums droši vien ir aizdomas vai zināmi tās organizētāji. Tātad būs tiesu darbi? Droši vien jums ir nodarīts kaitējums? Cik liels?

- Esam iesnieguši tiesā prasību. Summa ir 458 tūkstoši. Bet, protams, zaudējumi mums visu laiku turpināsies, kamēr nedabūsim iepriekšējos apjomus, kādi bija līdz tam brīdim, kad sākās ažiotāža.

- Kā var noprast, jums ir aizdomas par to, kas jums nodarījis kaitējumu?

- Mums ir zināmas šīs personas, taču pašlaik vēl ir priekšlaicīgi tās saukt vārdā. Viņu rīcība ir nodarījusi lielu kaitējumu, un tiesībsargājošajām iestādēm būs viņi jāsauc pie atbildības.

- Jūs sacījāt, ka jau deviņus gadus strādājat dzīvnieku barības biznesā. Kur jums bija prāts līst iekšā šajā biznesā, kur jau priekšā pasaulslaveni zīmoli?

- Ir sanācis tā, ka laika gaitā esmu bieži saskāries ar uzņēmumiem, kam ir zināmas grūtības un kas mudina azartiski mesties iekšā to risināšanā. Ar uzņēmumu Tukuma Straume man ir saskarsme apmēram kopš 2000. gada. Kopš tā laika uzņēmumā ir investēti apmēram 16 miljoni eiro. Mums ir trīs pamatnodarbošanās - barība produktīvajiem dzīvniekiem, barības ražošana suņiem un kaķiem, kā arī graudu pirmapstrāde un uzglabāšana. Tobrīd bija aktuāla Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un bija jāsakārto visi ražošanas nosacījumi atbilstoši ES prasībām. Un pirmais lielais darbs, ko paveicām - sakārtojām graudu glabāšanu. Tur tiek glabāti 45 tūkstoši tonnu graudu. Nākamais, ko paveicām, izbūvējām ražotni produktīvo dzīvnieku barības ražošanai - modernu, ar datoru vadāmu. Tas deva ļoti labus rezultātus - enerģijas patēriņš tika samazināts uz pusi. Izdevās spēji paaugstināt produkcijas kvalitāti. Kad šie darbi bija paveikti, pievērsāmies suņu barības ražošanai. Tukuma Straume jau to bija darījusi iepriekš, bet nelielos apmēros. Mums bija jāpieņem lēmums - pārtraukt ražošanu vai arī sakārtot to atbilstoši ES prasībām. Mēs papētījām tirgu un secinājām, ka Latvijā neviens nav investējis šāda veida produkcijas ražošanā un tur ir iespējas konkurēt. Pieņēmām lēmumu, ka varam radīt jaunu ražotni. Nepilnos deviņos gados pārliecinājāmies, ka esam darījuši pareizi. Sasniedzām to, ka suņu barības tirgū Latvijā mūsu produkcijas īpatsvars bija virs 40%. Tas bija liels panākums - par spīti tam, ka Latvijas ekonomika stagnēja, cilvēki brauca projām uz ārzemēm. Veikalnieki teica, ka mūsu produkts ir vienīgais, kas kustas. Ja mūsu produkta kvalitāte būtu zema, dabiski, ka mēs neko tādu nevarētu sasniegt. Sākumā mēs likām diezgan spēcīgas investīcijas mārketingā, bet vēlāk tas jau vairs nebija vajadzīgs - pircēji bija pārliecinājušies, ka mūsu produkta kvalitāte ir augsta.

- Varbūt jūsu konkurenti var īgni teikt, ka jūs savu preci piedāvājāt lētāk?

- Teikt var visu ko. Bet taisnība, ka privilēģija mums ir tas, ka ražotne ir tepat Latvijā, tāpēc mums lētāk izmaksā loģistika, un tāpēc varam piedāvāt zemāku cenu. Mums ir savs autoparks, un varam izmantot šīs iestrādes, lai piedāvātu labāku cenu. Kamēr neiejaucās šīs atsevišķās personas ar savu kampaņu un ažiotāžu, mēs attīstījāmies ļoti veiksmīgi. Bija izstrādāta arī jauna kaķu barības līnija.

- Ja ticam jūsu versijai, ka ir bijuši slikti cilvēki, kas cenšas diskreditēt jūsu produkciju, tad tie, visticamāk, ir kādi ārzemju produktu izplatītāji. Jūs viņiem ņemat nost naudu, bet viņi tādā veidā ņem nost naudu jums. Vai tā ir?

- Mūsu versijai nav jātic, jo strādājam tikai ar faktiem - ir produkts, ir kvalitāte, ir cena, ir analīžu rezultāti, ir slēdzieni. Bet šie pētnieki bez faktiem māna pircēju.

Katrā valstī ir vērtība savs ražotājs, katra valsts cīnās par to, lai tiktu attīstīta ražošana. Ražošana ir darba vietas un nodokļi.

- Cik pie jums ir darba vietu?

- Tiešās darba vietas ir apmēram 70. Bet vēl jau ir netiešās - izejvielu piegādātāji, transports, celtniecības kompānijas. Ir sakārtotā vide. Kopējā Latvijas ekonomikā mēs esam nozīmīgs pienesums. 2000. gadā mūsu apgrozījums bija divi miljoni, bet tagad ir jau 16 miljoni. Esam Latvijas 500 top uzņēmumu skaitā. Nodokļos esam maksājuši miljonus.

- Vai no pašvaldības un valsts institūcijām jūtat atbalstu kā vietējais ražotājs?

- Tukuma pašvaldība ir ļoti pretimnākoša. Šogad saņēmām pašvaldības balvu Gada rūdījums. Zemkopības ministrija arī ir ļoti objektīva. Pie mums ir bijušas neskaitāmas pārbaudes. Tas rada zināmas neērtības, jo jānovēršas no galvenā uzdevuma - ražošanas. Taču ministrijas attieksme ir objektīva.

- Saeimā arī bija spriešana par jūsu suņbarību...

- Man nav saprotams, kā tā var būt, ka politiķe no nacionālas partijas var piebalsot meliem, kas nīcina ārā vietējo ražotāju. Ļoti nesaprotama bija Ingūnas Rībenas (Nacionālā apvienība) uzvedība. Kā tik nožēlojami var uzvesties? Neiedziļinoties reālajos apstākļos, balstoties tikai uz kaut kādiem nepamatotiem, emocionāliem apgalvojumiem, viņa ir gatava upurēt vietējo ražošanas uzņēmumu.

Lai šie 70 cilvēki, kas strādā Tukuma Straumē, brauc uz ārzemēm un meklē laimi tur? Man nereti ir nācies saskarties ar uzņēmumiem, kas ir uz maksātnespējas robežas, un izdarīt tā, lai uzņēmums nostājas uz kājām, lai cilvēkiem ir darbs, lai notiek ražošana. Mēs esam sarežģītākā stāvoklī nekā Igaunijas vai Lietuvas uzņēmumi, jo mums jāmaksā ļoti liels uzņēmuma ienākuma nodoklis. Esam samaksājuši vairāk nekā miljonu eiro. Ja mēs būtu Igaunijas uzņēmums, mums šis nodoklis nebūtu jāmaksā. Visu savu peļņu virzām modernizācijā, attīstībā.

- Ir visādas urbānās leģendas, no kādiem draņķiem tik netiek taisīta suņbarība. No kā jūs to taisāt?

- Izejvielas ir graudaugi, gaļas pārstrādes produkti, mikroelementi, vitamīni, dabīgās aromātvielas. Tā ir kā sacepta kotlete, lai nodrošinātu pilnvērtīgu barību dzīvniekiem. Dzīvnieku barības ražošanai prasības nav ne par matu vājākas kā cilvēku pārtikai. Varbūt pat stingrākas.

- Jūs pārdodat arī konservus, kas ražoti Vācijā?

- Jā, pēc mūsu receptes viens Vācijas uzņēmums ražo konservus suņiem. Tie ir augstas kvalitātes produkti.

- Vai jūs pats barojat savus dzīvniekus ar Dogo?

- Man ir Tibetas mastifs, kas ēd tikai Dogo. Un kaķi, kas ēd mūsu rūpnīcas produkciju. Viņi visi ir izcili veseli.

***

Aivara PodniekA ATZIŅAS

- Man ir Tibetas mastifs, kas ēd tikai Dogo

- Esam samaksājuši vairāk nekā miljonu eiro. Ja mēs būtu Igaunijas uzņēmums, mums šis nodoklis nebūtu jāmaksā

- Analīžu rezultāti apliecina, ka viss ir vislabākajā kārtībā. Tas, ka parādās kāda negatīva informācija, ir tikai spekulācijas, tām nav nekāda pamata