Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tiek pārdots pirmais šīs sezonas sniegavīrs

© facebook/Edijs Majors

Kāds atjautīgs Latvijas iedzīvotājs ir izdomājis visai interesantu veidu, kā atzīmēt pirmā sniega esamību Latvijā - viņš pārdod sniegavīru.

Sniega vīra autors, Edijs Majors savā facebook.com lapā raksta:

Latvijā uzcelts pirmais sniegavīrs!

Pirmais cilvēku radītais ziemas vēstnesis šogad tapis Aizkraukles pusē. Tas ir nepilnus 17 centimetrus augsts, veidots no 24. oktobra naktī nokritušajām sniegpārslām. Sniegavīra autors - nokrišņu tēlnieks Edijs Majors savu veikumu raksturo šādi: "Sakarā ar to, ka sniegavīrs ir klasisks ziemas simbols, pirmo baltā gadalaika skulptūru veidoju pēc iespējas tradicionālāku - tas būvēts no trim lodveida sniega komponentēm, kas veidotas ar rokām (hand - made). Acis ir radītas no Baltijas bērza oglēm, kamēr atpazīstamākā detaļa - deguns, darināta no sarkana (pantonis 1797, RAL 3018) burkāna (vidēji vēlīna Berlikum tipa šķirne) fragmenta. Mākslinieks kategoriski atsakās sniegavīru papildināt ar pogām, slotu un spaiņa cepuri. "Tās ir citu kultūru ievazātas tendences, kuras, atklāti sakot, uzskatu par Latvijas tradicionālo sniegavīru pazemojošām. Īpaši slotu - lai gan strādīgi, latvieši nav nekāda kalpu nācija. Aizlaikos sniegavīri tika izdaiļoti ar šķēpiem, zobeniem, greznām rotām. Protams - īsti precīzi to pierādīt nevar, jo arheoloģiskajos izrakumos seno apmetņu vietās, kur tie tika velti un veidoti, tiek atrasti tikai minētie papildelementi un seno skulptoru kauli. Paši sniegavīri, diemžēl, jau sen kā izkusuši. " - tā atpazīstamais tēlnieks. Šī gada pirmo sniegavīru iespējams arī nopirkt - "Lai gan tēla izveidē pielietots tikai roku darbs, ekoloģiski vietējie materiāli un no senčiem (esmu sniegavīru vēlējs 12. paaudzē) mantotas zināšanas, tā cena ir simboliska - 1500 EUR."

Jāpiebilst, ka sniegavīru velšanas tradīcija ir viena no senākajām Eiropā un tā iekļauta UNESCO mantojumā. Tiesa, šī paraža tiek vērtēta divdomīgi - arvien vairāk cilvēku kritiski izsakās pret balto simbolu, apgalvojot, ka tas ir rasistisks, neizsaka visu cilvēku vērtības, kā arī nereti - vienkārši pārspraužot tēla degunu - burkānu nedaudz zemāk, tiek paustas radikālas sieviešnīdēju un seksistu idejas. Tieši tāpēc 29. oktobrī resursu centrs sievietēm MARTA un organizācija MOZAĪKA aicina visus pievienoties "Unisex sniegavīru velšanas akcijā" pie Ministru Kabineta, lai pievērstu sabiedrības uzmanību minētajai problēmai. Dalībnieki tiek acināti uz toleranci un tēlu veidošanai izmantot neitrāli pelēko sniegu no Brīvības bulvāra nomalēm, kā arī tos nepapildināt ar detaļām, kas pārlieku uzbāzīgā veidā paustu sniegavīru dzimumu.