Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Reizniece-Ozola spriedīs par PVN samazināšanu pārtikai

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) šodien tiksies ar biedrības "Zemnieku saeima", Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) vadību, lai pārrunātu plānotos uzlabojumus nodokļu politikā, tostarp pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikas produktiem, aģentūru LETA informēja "Zemnieku saeimā".

Tikšanās notiks Finanšu ministrijā, Smilšu ielā 1, plkst.12.

Lauksaimnieku organizāciju vadība ar finanšu ministri iecerējusi pārrunāt PVN samazināšanu pārtikas produktiem, kā arī izmaiņas reversā PVN atmaksas termiņos, par maksimālo atmaksas termiņu nosakot vienu mēnesi. Tāpat lauksaimnieki aicinās 2017.gadā saglabāt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) lauksaimniecībā izmatojamajai zemei 2016.gada līmenī un attiecināt NĪN pieauguma lauksaimniecībā izmatojamajai zemei ierobežojumu arī uz zemes gabaliem līdz trīs hektāru platībā.

Lauksaimnieki plāno aicināt ministri arī veikt izmaiņas sezonas strādnieku nodarbināšanā, piemērojot atvieglojumus arī augkopības un lopkopības saimniecībām, pieņemot strādniekus īslaicīgu vienkāršu sezonālo darbu veikšanai. Tāpat plānots pārrunāt iespēju samazināt akcīzes nodokļa likmi lauksaimniekiem paredzētajai dīzeļdegvielai no 50 eiro par tonnu līdz 36,6 eiro par tonnu.

Diskusijā piedalīsies Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra, "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, biedrības priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre un biedrības valdes locekle Edīte Strazdiņa, kā arī eksperts Mārtiņš Trons, LOSP priekšsēdētājs Edgars Treibergs un LLKA valdes loceklis Sandris Bēča.

Jau ziņots, ka lauksaimnieki vairākkārt ir rosinājuši samazināt PVN pārtikai, jo tādējādi paaugstinātos vietējās pārtikas konkurētspēja, salīdzinot ar ievesto produkciju no valstīm, kur PVN likmes ir zemākas. Tāpat lauksaimnieki ir pauduši, ka, samazinot PVN likmes, mazinātos nelegālā tirgus apmēri atsevišķos lauksaimniecības sektoros, piemēram, augļkopībā un dārzeņu audzēšanā.