Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KNAB vērtēs informāciju par Krasovicka dēla kafejnīcas zemo īres maksu Jūrmalā

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs medijos publiskoto informāciju, ka Jūrmalas dome Gata Trukšņa (ZZS) vadībā Viktora Krasovicka dēla Georgija vasaras kafejnīcai "Legend Beach" vietu iznomājusi par krietni zemāku cenu nekā konkurentiem.

KNAB informāciju izvērtēs atbilstoši savai kompetencei, aģentūrai LETA pavēstīja KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte.

Oktobra vidū TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka "Legend Beach" pašvaldībai maksā nomas maksu 1200 eiro par sezonu, kamēr citas Jūrmalas kafejnīcas maksā nomas maksu 5000 līdz 20 000 eiro par sezonu. "Legend Beach" kaimiņš par savu vasaras kafejnīcu nosolījis 13 000 eiro, bet otrā pusē izvietotais individuālais uzņēmums maksā 10 000 gadā.

Par iespējām pludmalē rīkot vasaras kafejnīcas otro gadu pēc kārtas Jūrmalas dome rīko izsoles. Īpaša interese bijusi par "Legend Beach" zemesgabalu, kas atrodas blakus Valērija Kargina mājai Bulduros. Uz tā nomu pieteicās astoņi uzņēmēji, kas darbojas vasaras kafejnīcu biznesā. Izsole notika janvārī un februārī četrās kārtās. Izsolē summa pieauga līdz 220 000 eiro, taču tad pašvaldība nevis turpināja izsoli, bet gan to pārtrauca. Ierēdņi domes lēmumā ierakstīja, ka solīšanu turpināt nav vērts, jo tik daudz tik un tā neviens nemaksāšot. Pašvaldība nedeva iespēju noskaidrot uzvarētāju, ne arī tam samaksāt nosolīto nomas maksu.

25.maijā tika sarīkota jauna izsole. Tajā piedalījās 2015.gada zemesgabala nomnieks un divi uzņēmumi. Raidījums pieļauj, ka tie varētu būt savstarpēji saistīti. Izsole ātri noslēgusies, un tajā ar 1200 eiro piedāvājumu uzvarēja SIA "Smiļga properties". 25% tajā pieder uzņēmumam, kura prokūrists ir eksbaņķiera Viktora Krasovicka dēls Georgijs, vēstīja "Nekā personīga".

Arī šajā pavasarī notikusī nomas tiesību izsole Krasovicka dēlam bijusi izdevīga, jo garantē tiesības minētajā vietā par 1200 eiro gadā strādāt līdz 2020.gada beigām.

Jūrmalas dome tikmēr noliegusi, ka Krasovicka dēla vasaras kafejnīcai vietu iznomājusi par krietni zemāku cenu nekā konkurentiem.

Jūrmalas dome aģentūru LETA informēja, ka "Nekā personīga" izplatītā informācija par to, ka "Smiļģa properties" pludmales nogabals no 5.līnijas līdz 4.līnijai Jūrmalā iznomāts līdz 2020.gada beigām, neatbilst patiesībai - tas ir spēkā līdz 2017.gada 8.septembrim. Šī informācija redzama raidījumam 13.oktobrī nosūtītajos domes lēmumos, tā arī ir publiski pieejama pašvaldības tīmekļa vietnē.

Raidījumā pausts, ka pašvaldība pārtrauca izsoli, kas neatbilst patiesībai, uzsver Jūrmalas domē. Pludmales nogabala nomas izsole netika pārtraukta, bet gan tika grozīti izsoles noteikumi, lai pašvaldība gūtu pārliecību par izsoles dalībnieku patieso nolūku - iegūt konkrētā nogabala nomas tiesības. Tas darīts, jo nosolītā cena sasniedza esošajai tirgus situācijai neadekvāti lielu cenu - 220 937 eiro, norāda domē.

Tā skaidro, ka izsoles noteikumu grozījumos tika noteikta papildu drošības nauda 10% apmērā no nosolītās cenas, kuru iemaksājot visiem izsoles dalībniekiem tika dota iespēja turpināt dalību nomas tiesību izsolē. Izsoles dalībnieki papildu drošības naudu neiemaksāja, kas apliecinot to, ka nodoms nomāt pludmales nogabalu par nosolīto cenu nebija nopietns. Pludmales nogabala nomas tiesību izsole tika atzīta par izbeigtu bez rezultāta, jo neviens no izsoles dalībniekiem noteiktajā termiņā neizpildīja noteikumus, neiemaksāja papildus noteikto drošības naudu un līdz ar to atteicās no dalības izsolē.

Četriem izsoles dalībniekiem bija iespēja saņemt pludmales nogabalu no 4.līnijas līdz 5.līnijai nomā par viņu nosolīto cenu, tomēr neviens no izsoles dalībniekiem šo iespēju neizmantoja.

Jūrmalas dome arī informē, ka pludmales nogabala no 4.līnijas līdz 5.līnijai atkārtotā izsole tika organizēta maija beigās, kad vasaras sezona jau bija sākusies un daļa pludmales nomnieku jau bija sākuši darbību pludmalē. Jo vēlāk tiek organizēta izsole, jo dalībnieku interese par pludmales nogabala nomas tiesību izsoli ir zemāka. Līgumā noteiktā nomas maksa 1169 eiro ir noteikta atklātas un publiskas izsoles rezultātā, un tajā piedalījās trīs pretendenti. Daļa Jūrmalas pludmales nogabalu, arī Lielupes, Bulduru un Dzintaru apkārtnē, iznomāti par izsoles sākuma cenu, jo pieteicās tikai viens dalībnieks.

Kā uzsver domē, arī atsauce uz blakus esošo pludmales nogabalu nomas tiesību cenām nav korekta. Blakus esošais pludmales nogabals no 4.līnijas līdz 3.līnijai iznomāts par nosolīto cenu, un tas ir 4782 eiro gadā. Raidījumā minētā cena 10 000 eiro ir kopējā nomas maksa par diviem pludmales nogabaliem - no 4.līnijas līdz 3.līnijai un no 3.līnijas līdz 2.līnijai.

Maksa par pludmales nogabalu nomas tiesībām Jūrmalas pilsētas pludmalē ir no 36,43 eiro līdz 19 667,92 eiro par gadu. Tikai piecos pludmales nogabalos Jūrmalā no kopumā 54 pašvaldības iznomātajiem pludmales nogabaliem nomas maksa pārsniedz 10 000 eiro gadā, un tikai viena nogabala cena sasniedz gandrīz 20 000 eiro.