Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Zelta kruķis – Motormuzejam

BALVA BIBLIOTĒKAI. Raidījuma 3/4 vadītāji Toms Bergs (no kreisās) un Kaspars Kalvītis kopā ar Cēsu Centrālās bibliotēkas pārstāvi Lāsmu Basmani. Bibliotēkai piešķirta vides pieejamības balva nominācijā Pieejamākā vieta, kur satikties © F64

Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons vides pieejamības balvu Zelta kruķis par šā gada humānāko ēku cilvēkiem ar invaliditāti ir piešķīrusi Rīgas Motormuzejam. Tas nozīmē, ka šī ēka atbilst visām likuma prasībām vides pieejamības jomā.

Šogad īpaša uzmanība pievērsta Latvijas reģioniem. Ziņu aģentūra LETA informē, ka nominācijā Izglītība visiem balvu saņēma Daugavpils universitāte. Par pieejamāko apskates objektu tika atzīts valsts akciju sabiedrības Latvijas Valsts meži dabas parks Tērvetē, kurā vairākas takas ir piemērotas, lai pa tām varētu ērti pārvietoties ratiņkrēsla lietotāji un vecāki ar bērnu ratiņiem. Kā vēsta parka veidotāji, īpaši draudzīgs taku un celiņu reljefs ir Rūķu mežā, pārējās parka daļas apmeklētājiem, kuri izmanto speciālos palīglīdzekļus, ir pieejamas asistenta pavadībā.

Balvu nominācijā Viesmīlība saņēma kempings Apaļkalns, bet Skrundas muiža saņēma balvu kā pieejamākais kultūrvēsturiskais objekts. Savukārt pieejamākā vieta, kur satikties, ir Cēsu Centrālā bibliotēka. Liepājas neredzīgo biedrība atzīta par aktīvāko pieejamības veicinātāju.

Apeirons kopš 2004. gada veic aktīvu vides pieejamības monitoringu, lai pēc iespējas vairāk popularizētu vides pieejamības un universālā dizaina idejas Latvijā. Pērn konkursā par humānāko ēku galveno balvu ieguva jaunais Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskais centrs Torņakalnā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka LU galvenā ēka nav piemērota, lai tajā patstāvīgi iekļūtu un pa to pārvietotos cilvēki ar kustību traucējumiem.

Pērn Apeirons paplašināja Zelta kruķa balvu saņēmēju loku, apbalvojot arī invalīdiem draudzīgus uzņēmumus un cilvēkus, kas cīnās par vides pieejamību. Šogad tika īstenots projekts Vide visiem, kurā apsekoti pilsētu centri un dažādi apskates objekti, lai papildinātu 2014. gada rudenī izveidotās mobilās aplikācijas Mapeirons datubāzi. Apsekojumu laikā izvēlētas septiņas labākās un cilvēkiem ar invaliditāti draudzīgākās ēkas, uzņēmumi un organizācijas, kas pelnījuši pateicību un atzinību. Pieejamās un daļēji pieejamās vietas pievienotas apvienības Apeirons datubāzē, vides pieejamības aplikācijā Mapeirons un mājaslapā www.mapeirons.lv. Apvienība plānojusi, ka kopā būs pievienotas 500 jaunas vietas.