Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čakša pārskatīs lauku ģimenes ārstu darba kvalitāti

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Plānots, ka tuvāko pāris gadu laikā ģimenes ārstu, tostarp lauku ārstu, darbība tiks kontrolēta stingrāk, pārskatot patlaban noteiktos kvalitātes standartus, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē atzina veselības ministre Anda Čakša.

Lauksaimnieki sanāksmē interesējās, vai plānots pārskatīt lauku ģimenes ārstu darba kritērijus, pastiprināti kontrolējot to, kā ārsti nosaka diagnozi.

"Fermas strādnieks, piemēram, neierodas darbā, un skaidri zināms, ka tā ir dzeršanas vaina. Tikmēr darba nespējas lapā kā diagnoze norādīta depresija vai agresija. Ja pilsētā tas vēl der, tad laukos govis fermā jāslauc ik dienu, un darbinieka izlocīšanās, pamatojoties ar šādu slimības lapu, mums rada ļoti lielas nepatikšanas," sacīja zemnieki.

Veselības ministre atzina, ka šāda problēma pastāv un patlaban tiek strādāts pie pastiprinātas kontroles sistēmas.

"Par šādām situācijām ir zināms, tādēļ sāksim ar ģimenes ārstu pakalpojumu kritēriju pārskatīšanu ar mērķi panākt, lai lauku ārsts nav tikai "durvju vērējs", pie kura pacients atnāk pēc slimības lapas un ārsts viņam tic uz vārda, tālāk neizmeklējot," sacīja Čakša, piebilstot, ka tas ir arī stāsts par ārsta atbildību, godaprātu un patiesām rūpēm par pacientu.

Viņa arī atzina, ka plāns par ģimenes ārstu, tostarp lauku ārstu, pakalpojumu kritēriju pārskatīšanu, tiek gatavots un ministrija to skatīšanai valdībā virzīs līdz nākamā gada aprīļa sākumam.

Tāpat ministre uzklausīja zemnieku ieteikumus par iespēju valsts slimnīcās ēdināšanas vajadzībām iepirkt vairāk vietējo produktu.

Kā norādīja LOSP pārstāvji, vietējiem zemniekiem izveidojusies laba sadarbība ar Aizsardzības ministriju, kur iepirkumos priekšroku dod vietējiem produktiem, līdz ar to lauksaimniekiem būtu vēlme, lai arī valsts slimnīcās pacientiem ēdienu gatavotu "ne jau no apšaubāmas izcelsmes sausā piena vai importa dārzeņiem''.

"Nav nekādu šķēršļu, lai tas tā būtu, bet, protams, slimnīcas skatās uz izmaksām, un viss atduras pret cenu. Tomēr sezonālo vietējo preču iepirkums ir izdevīgs, un cik zinu, slimnīcas izturas atbildīgi pret ēdiena gatavošanu. It īpaši, ja slimnīcā gatavo uz vietas, nevis pērk ārpakalpojumus, tad ļoti rūpīgi atlasa produktu, kalkulējot diētas un nepērk neko, kas satur mākslīgas lietas," sacīja ministre.

Kā ziņots, Čakša šodien piedalījās LOSP ikmēneša sēdē, diskutējot par veselības aprūpes nodrošināšanas problēmām lauku apvidos

LOSP apvieno 67 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un pārstāv 14 200 ražojošo lauksaimnieku.