Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Armija būvē kazarmas vieskaravīriem

DIVAS CEREMONIJAS. Uz mācībām Sudraba bulta pulcēti aptuveni 3000 karavīru no desmit valstīm. Atklāšanas ceremonija apvienota ar piemiņas kapsulu iemūrēšanu divu jaunbūvējamu kazarmu pamatos. Karavīriem nepieciešams jumts virs galvas © Normunds MEŽIŅŠ, JIC

Ekipējuma noliktava un divas jaunas kazarmu ēkas Ādažos jau uzbūvētas, un top vēl divas – vakar to pamatos tika iemūrētas piemiņas kapsulas. Ārzemju karavīru Latvijā būs arvien vairāk, turklāt uz ilgāku palikšanu.

Vakar Ādažos notika mācību Sudraba bulta atklāšanas ceremonija. Uz nedēļu ilgajiem militārajiem treniņiem Latvijā ieradušies sabiedrotie no Lietuvas, Igaunijas, Albānijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Rumānijas un Vācijas. Kopējais karavīru skaits lēšams ap 3000. Mācībās tiek slīpētas valstu sadarbības prasmes un vienību spējas plānot un īstenot aizsardzības operācijas ar kaujas nodrošinājuma elementiem. Sudraba bultā savas prasmes un zināšanas atjaunos rezerves karavīri.

Nākamgad dalībnieku skaits šādās mācībās, visticamāk, būs vēl lielāks, jo simtiem vieskaravīru Latvijā būs apmetušies uz ilgāku palikšanu. Tādēļ arī kazarmas nepieciešamas. Divās jau uzbūvētajās kazarmās kopā ir vieta 304 karavīriem. Nākamās būs divtik lielas. Kad arī tās būs gatavas, pavisam kopā vietas pietiks 912 karavīriem.

Jāatgādina, ka NATO uz katru no Baltijas valstīm un Poliju nākamgad nosūta bataljona lieluma kaujas vienību - 1000 vīru un kaujas tehniku. Latvijā šo vienību vadīs kanādieši ar 455 vīriem. Sāks ierasties maijā. Itālija sūtīs 150 karavīru. Citas valstis savus līdzdalības skaitļus vēl nav publiskojušas. Taču, kā ziņo aģentūra LETA, paralēli šim bataljonam Latvijā turpinās uzturēties arī amerikāņi un aprīlī Latvijā ieradīsies arī atsevišķa Višegradas valstu rota.