Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs: Situācija Sīrijā būtu nododama izskatīšanai Starptautiskajai krimināltiesai

© F64

Eiropas Savienība (ES) vienojusies, ka situācija Sīrijā būtu nododama izskatīšanai Starptautiskajai krimināltiesai un aicina ANO Drošības padomi attiecīgi rīkoties, sarunā ar aģentūru LETA izteicās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V)

Runājot par ES Ārlietu padomi Luksemburgā, ministrs norādīja, ka tās secinājumos ierakstīts, ka Krievijas rīcība, uzliekot veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kā arī pēdējā laika rīcība, atbalstot Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma rīcību un pašai bombardējot Alepo pilsētu un dažādus objektus, kuros gājuši bojā cilvēki, ir ļoti nosodāma.

Viņš arī sacīja, ka ES vienojusies, ka situācija Sīrijā būtu nododama izskatīšanai Starptautiskajai krimināltiesai un aicina ANO Drošības padomi attiecīgi rīkoties. Ja tā nebūs spējīga, ministra ieskatā jārīkojas ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros. "Jā, ir diezgan stingrs secinājumu kopums, un tā šobrīd ir arī kopēja ES politika," viņš piebilda.

Ministrs uzsvēra, ka tikai starptautiska izmeklēšana var noskaidrot, kas bombardēja humānās palīdzības konvoju, kā arī cilvēkus, īpaši Alepo. "Nosaucot konkrētus vārdus un uzvārdus," piebilda Rinkēvičs.

Viņš vienlaikus atzina, ka šādu tekstu "pretī Ukrainai pirms diviem gadiem tik ātri neredzējām, tas nu gan ir fakts".

Savukārt taujāts, vai tika spriests arī par papildu sankciju noteikšanu Krievijai saistībā ar tās rīcību Sīrijā, ministrs norādīja, ka šajā reizē par to nemaz neesot bijis paredzēts diskutēt.

"Neizslēdzu gan iespēju, ka diskusija varētu norisināties Eiropadomē. Neizslēdzu, ka, saasinoties situācijai, pie šī jautājuma nonāksim," viņš sprieda.