Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Putra bērniem arvien mīļāka

PUTRĀ IR SPĒKS. Putras vēstniecība atklāta restorānā Fazenda, kurā skolēni gatavo putras, bet Penkules pamatskolas bērni iepazīstināja ar pašu īstenotu projektu – auzu audzēšanu pie savas skoliņas © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Tradicionāli oktobris Latvijā ir kļuvis par Putras mēnesi, kura laikā jau ceturto gadu skolās norit Putras programma – putras stundas un putras gatavošanas meistarklases, un arvien vairāk skolas bērnu zina, ka putras ēst ir veselīgi. Taču daudzi skolēni nupat veiktajā aptaujā atzīst, ka putras ikdienā neēd, un, visticamāk, šo ēdienu neēd arī bērnu vecāki.

Herkuless veiktajā aptaujā, kurā piedalījās 826 skolēni no dažādiem Latvijas reģioniem, 80 procenti pamatskolas bērnu atzina: cenšas katru dienu ēst putras. Visbiežāk bērni dod priekšroku auzu pārslu putrām, un lielākoties tās tiek ēstas brokastīs. Gandrīz visi bērni (96 procenti) zina, ka putras ēst ir veselīgi, taču ne visi putras ēd. Skaidru atbildi, ka vispār neēd putras, deva 11 procenti skolēnu. Daļai bērnu ir stipras putras ēšanas tradīcijas ģimenē, un 67 procentiem bērnu putras gatavo mamma, putras gatavo arī vecāmāte un tētis. Aptauja parāda, ka to bērnu ģimenēs, kuri ēd putras ikdienā, tās gatavo un ēd arī mamma un tētis. 15 procenti bērnu atzīst, ka ģimenē viņu vecāki putras neēd. Tomēr katrs piektais skolēns atbildējis, ka skolā gatavotās putras negaršo.

«Aptauja parāda labas tendences, jo bērni cenšas katru dienu ēst putru, kas ir svarīgi viņu pilnvērtīgai attīstībai, nodrošina enerģiju un sāta sajūtu ilgākam laikam, ļauj izvairīties no liekas našķēšanās,» norāda uztura speciāliste Lizete Puga. Pozitīvi eksperte vērtē arī to, ka putras ēšanas tradīcijas tiek uzturētas ģimenē, jo putras kopā ar bērniem ēd abi vecāki. Tas tikai vēlreiz apliecina, ka arvien vairāk ģimeņu sāk aizdomāties un izprast līdzsvarota un veselīga uztura pamatus, kuru neatņemama sastāvdaļa ir graudaugi.

Oktobrī Latvijā jau tradicionāli notiek putras popularizēšanas pasākumi visā Latvijā. Šogad papildus tēmai par graudaugu veselīgumu skolēnus izglītos, kā veikalā izvēlēties drošus produktus, kā arī kopā ar bērniem tiks veidota Latvijas putras pavārgrāmata, kas ir šī gada putringa čempionāta tēma. Skolās notiks Putras stundas par graudaugiem un to lomu mūsu uzturā, kā arī par veselīgu dzīvesveidu. Putras programmā skolās iesaistās arī skolu ēdnīcas, kuras Putras mēneša laikā cienā bērnus ar veselīgām putrām. Putras programmas ietvaros skolās izbraukumu lekcijās viesosies Profesors Grauds un Pūcēns, kas ir Putras programmas tēli. Viņi stāstīs par graudaugiem, to lomu uzturā un iesaistīs bērnus spēlēs. Savukārt dažādu restorānu šefpavāri iesaistīsies sociālā skolas projektā un Putras mēneša laikā mācīs bērnus gatavot putras. Tīmeklī jau ir atrodama (putrasprogramma.lv) pavārgrāmata ar dažādām putru (arī nedzirdētu) receptēm, kuras sastādījuši paši bērni.