Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VUGD atgādina: Neaizmirsti parūpēties par saviem vecākiem un vecvecākiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

1.oktobrī tiek atzīmēta Starptautiskā veco ļaužu diena, kuru sagaidot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina ikvienu parūpēties un atgādināt saviem vecākiem un vecvecākiem par drošību!

VUGD statistika liecina, ka šogad no 55 ugunsgrēkos bojāgājušajiem cilvēkiem, 35% jeb 19 bija vecumā virs 60 gadiem, savukārt aptuveni trešā daļa jeb 74 cilvēki no 218 ugunsgrēkos cietušajiem ir vecumā virs 60 gadiem. Iesakām ar saviem vecākiem un vecvecākiem ne tikai pārrunāt vairākus ugunsdrošības jautājumus, bet arī pašiem izdarīt visu nepieciešamo, lai senioru mājoklī samazinātu ugunsgrēku izcelšanās iespējamību.

Ik gadu, sākoties aukstam laikam, pieaug to ugunsgrēku skaits, kuru iespējamais iemesls ir saistīts ar apkures lietošanas izraisītām problēmām - neiztīrītiem dūmvadiem, bojātām apkures ierīcēm un nepareizu apkures ierīču lietošanu. Lai savlaicīgi parūpētos par savu vecāku un vecvecāku drošību un, lai viņu mājoklī neizceltos postoši ugunsgrēki, pirms apkures sezonas nepieciešams iztīrīt skursteni un pārbaudīt sildierīces, kā arī atgādināt par pareizu apkures ierīču lietošanu.

Iestājoties tumšajam laikam, sveču izmantošana dzīvojamās mājās kļūst aizvien populārāka - tās tiek izmantotas gan svētku noskaņas radīšanai, gan relaksācijai atpūtas brīžos, tāpat brīžos, kad pēkšņi tiek atslēgta elektrība, sveces sniedz mums gaismu. Lai neizceltos ugunsgrēks, atgādināsim mūsu senioriem, ka dedzinot sveces, tās vienmēr jānovieto uz nedegošas virsmas nevis uz televizora vai aizkaru tuvumā. Īpaši svarīgi atgādināt, ka, aizejot gulēt vai izejot ārā no mājām, sveces nedrīkst atstāt degot!

Viena no labākajām dāvanām svētkos ikvienam vecākam vai vecvecākam noteikti būs dūmu detektors! Nereti ugunsgrēki izceļas cilvēku neuzmanības dēļ, tādēļ seniori novērtēs, ja viņu mājoklī tiks ierīkots dūmu detektors, kas ar spalgas skaņas palīdzību brīdinās, ja izcelsies ugunsgrēks. Aicinām dūmu detektoru ne tikai uzdāvināt, bet arī pašiem uzreiz uzstādīt, lai senioriem par to nebūtu jāsatraucas.

Lai arī mēs zinām, cik ļoti mūsu vecākiem un vecvecākiem patīk doties mežā sēņot un ogot, aicinām pārrunāt un atgādināt par pasākumiem, kas palīdzēs neapmaldīties. VUGD statistika liecina, ka šogad aptuveni trešā daļa no apmaldīšanās gadījumiem mežos vai purvos bija saistīti ar cilvēkiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem - 27 gadījumos no 79 izsaukumiem bija apmaldījušies seniori. Atgādiniet, ka mežā jādodas kopā ar kādu, bet, ja tas nav iespējams, tad obligāti jāņem līdzi pilnībā uzlādēts mobilais telefons, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties! Otrkārt, pirms došanās uz mežu, jāinformē piederīgie par to, kurā vietā plānots sēņot vai ogot, kā arī jāmin laiks, kad plānots atgriezties. Treškārt, atgādiniet to, ka apģērbam un galvassegai jābūt spilgtās un košās krāsās, lai būtu viegli pamanāmi!

VUGD aicina iedzīvotājus regulāri atgādināt saviem vecākiem un vecvecākiem par dažādiem drošības jautājumiem un parūpēties, ka viņu mājokļos ir paveikti visi nepieciešamie ar ugunsdrošību saistītie pasākumi!