Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ar jaunu datu apmaiņas sistēmu efektivizēs nodokļu piedziņas procesu

© f64

Valdība šodien akceptēja virkni likumprojektu, kas paredz ieviest drošas un ērtas datu apmaiņas sistēmu, ar kuras palīdzību kredītiestādes un juridiskās personas, kuras nav kredītiestādes un kuru komercdarbība ietver bezskaidras naudas maksājumu veikšanu, varētu pieņemt un izpildīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un zvērinātu tiesu izpildītāju rīkojumus elektroniski, tādējādi paātrinot un efektivizējot nodokļu piedziņas procesu.

Grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām paredz papildināt gadījumus, kad VID ir tiesības piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu, proti, nodokļu maksātājiem, kas paši veic precizējumus iesniegtajās nodokļu deklarācijās, pirms ir saņemts nodokļu administrācijas paziņojums par nodokļu revīzijas sākšanu, dodot iespēju sadalīt termiņos uz laiku līdz vienam gadam nodokļu samaksu, kuru summa izveidojusies precizēto deklarāciju rezultātā.

Lai motivētu nodokļu maksātāju godprātīgi pildīt likumā noteikto pienākumu paredzētajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus, vienlaikus veicinot sadarbību starp nodokļu administrāciju un nodokļu maksātājiem, kas godprātīgi pilda nodokļu saistības, paredzēts noteikt samazinātu nokavējuma naudu - 0,025% apmērā - gadījumos, kad nodokļu administrācija ir pieņēmusi lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi.

Finanšu ministrijā informēja, ka, strādājot ar nodokļu administrēšanas jautājumiem, konstatēts, ka pārsvarā gadījumu, ja nodokļu parāds netiek samaksāts vai piedzīts 1-2 gadu laikā no tā rašanās brīža, tas vispār netiek samaksāts. Līdz ar to ir secināts, ka nav lietderīgi nokavējuma naudu aprēķināt, līdz tā sasniedz nodokļa pamatparāda apmēru.

Līdz ar to tiks ierobežots nokavējuma naudas aprēķināšanas periods, proti, līdz nokavējuma naudas summa sasniedz divas piektdaļas jeb 40% no nokavētā maksājuma apmēra.

Tāpat, lai uzlabotu VID un Uzņēmumu reģistra (UR) savstarpējo informācijas apmaiņu, ir paredzēts noteikt pienākumu VID sniegt UR atzinumu par jauna komersanta vai izmaiņu reģistrēšanas riskiem.