Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Apstiprina mērķdotācijas sadalījumu pašvaldību skolām

© F64

Valdība šodien apstiprināja valsts budžeta mērķdotācijas sadalījumu pašvaldību izglītības iestādēm šī gada septembrim-decembrim.

Apstiprinot mērķdotācijas sadalījumu, Ministru kabinets uzdeva Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) precizēt uzturēšanas izmaksas, kas iekļautas mērķdotācijas sadalījuma projektā.

IZM līdz rītdienai, 30.septembrim, kad tiks parakstīts Ministru kabineta sēdes protokollēmums, ir jāpaspēj precizēt mērķdotācijas aprēķinu, ņemot vērā valdības norādes par izglītības iestāžu uzturēšanas izmaksām.

Uz šodien notikušo valdības sēdi IZM bija iesniegusi projektu, kurā noteikts, ka mērķdotācijā pašvaldībām - pašvaldību pamata un vispārējās vidējās izglītības iestāžu, pašvaldību speciālās izglītības iestāžu un pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām - kopumā sadalīti 80,464 miljoni eiro. Mērķdotācijā interešu izglītības programmu pedagogu daļējai darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām sadalīti 4,612 miljoni eiro.

Vēl 13,808 miljoni eiro sadalīti mērķdotācijā pašvaldību speciālajām pirmsskolas izglītības iestādēm, internātskolām, Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētajiem attīstības un rehabilitācijas centriem un speciālajām internātskolām bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem, savukārt 8,517 miljonu eiro mērķdotācija sadalīta pašvaldību izglītības iestādēs bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Mērķdotācijas aprēķinu šā gada četriem mēnešiem IZM veikusi, pamatojoties uz pašvaldību ievadīto un apstiprināto informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā - skolēnu skaitu izglītības pakāpē attiecīgajā teritorijā un izglītības iestādē īstenotajām mācību programmām 2016.gada 1.septembrī. Mērķdotācijas sadalījums atlikušajam mācību gadam tiks apstiprināts kopā ar 2017.gada valsts budžeta likumu.

No 2016.gada 1.septembra pedagogu, tostarp interešu izglītības, profesionālās izglītības pedagogu un atbalsta personāla, mēneša darba algas likmes ir paaugstinātas, nosakot 680 eiro kā minimālo samaksu par likmi. 2016./2017.mācību gadā pedagogu atalgojuma palielināšanai ir piešķirts nozīmīgs papildu finansējums - šā gada četriem mēnešiem mērķdotācija palielināta par aptuveni deviņiem miljoniem, bet 2017.gadā skolotāju atalgojumam papildus plāno novirzīt 47 miljonus eiro, kas vēsturiski ir viens no nozīmīgākajiem finansējuma palielinājumiem kādai no publiskā sektora nozarēm.

Šajā mācību gadā 733 pašvaldību vispārizglītojošajās skolās 1.-12.klasēs mācās 208 043 bērni, kas ir par 1094 vairāk nekā iepriekšējā gadā.