Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs Ankarā paudis Latvijas atbalstu Turcijas tālākai integrācijai ES

© Scanpix

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) vizītes laikā Ankarā paudis Latvijas atbalstu Turcijas tālākai integrācijai Eiropas Savienībā (ES) un jaunu sarunu sadaļu atvēršanai, ja tiek izpildīti noteiktie kritēriji, kā arī uzsvēris nepieciešamību turpināt aktīvu ES un Turcijas dialogu.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, sarunā ar Turcijas premjerministru Binali Jildirimu ārlietu ministrs pauda Latvijas nosodījumu apvērsuma mēģinājumam un apliecināja līdzjūtību cietušajiem un Turcijas sabiedrībai. Vienlaikus ministrs uzsvēra nepieciešamību respektēt fundamentālās tiesības un brīvības, kā arī izteica cerību uz drīzu situācijas stabilizāciju un ārkārtas stāvokļa atcelšanu.

Ārlietu ministrs arī apliecināja, ka Turcijas kā Latvijas ekonomiskās sadarbības partnera nozīme ir pieaugusi, jo pēdējo gadu laikā kopējie tirdzniecības apjomi palielinās un šobrīd Turcija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas ekonomiskās sadarbības partneriem ārpus ES. Rinkēvičs arī uzsvēra Latvijas intereses sadarboties farmācijas, pārtikas rūpniecības, kokapstrādes, transporta un loģistikas, kā arī tūrisma jomās.

Tikšanās laikā ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušoglu tika apspriesta ES un Turcijas vienošanās par migrāciju, pievienošanās sarunas ES un Turcijas enerģētikas sadarbība ar ES. Amatpersonas bija vienisprātis, ka migrācijas izaicinājums ir globāls un valstis nevar to risināt norobežoti vienas pašas.

"Novērtējam Turcijas centienus migrācijas krīzes risināšanā un sasniegto progresu ES un Turcijas vienošanās īstenošanā. Pašlaik ir jāturpina šo kopējo centienu īstenošana," pauda Rinkēvičs. Ministrs arī apliecināja Latvijas saistību izpildi patvēruma meklētāju pārvietošanā un migrācijas krīzes risināšanā.

Runājot par enerģētisko drošību, ministrs vērsa uzmanību, ka enerģijas avotu, piegādātāju un ceļu diversifikācija ir būtiska drošai enerģijas piegādei. "Ir svarīgi, lai jaunie projekti tiek ieviesti saskaņā ar ES likumdošanu un Enerģētikas Savienības mērķiem. Tādēļ Dienvidu gāzes koridora projekts ir svarīgs infrastruktūras projekts, lai garantētu enerģijas piegādi ES un samazinātu atkarību no atsevišķiem gāzes piegādātājiem," sacīja Rinkēvičs.

Tāpat viņš uzsvēra nepieciešamību attīstīt jaunu konteineru vilcienu "Zubrs" koridoru starp Latviju un Turciju.

Ministri arī pārrunāja konfliktu Sīrijā. Rinkēvičs pauda nostāju, ka Sīrijas konfliktam ir iespējams tikai politisks risinājums, tādēļ valstīm, īpaši visām reģionu valstīm, ir jāizmanto sava politiskā ietekme, lai panāktu pušu konstruktīvu iesaisti konflikta risināšanā.