Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kalkūnus neslēgs. Pagaidām

© f64

Labklājības ministrs Jānis Reirs uz laiku atcēlis rīkojumu par valsts sociālās aprūpes centra Latgale filiāles Kalkūni darbības izbeigšanu.

Labklājības ministrija bija pieņēmusi lēmumu 2019. gadā slēgt sociālās aprūpes centru Kalkūni, kas atrodas Daugapils novadā, un kā formālais iemesls tika minēts sarūkošais bērnu skaits šādās aprūpes iestādēs un neatbilstošie sadzīves apstākļi. Vienlaikus tika izdoti rīkojumi vēl par divu centru slēgšanu - Allaži Pierīgā un Teika Rīgā. Allažu sociālās aprūpes centrs jau ir reorganizēts, un tā iemītnieki pārcelti uz dzīvi citos pansionātos, savukārt Teika jāreorganizē līdz nākamā gada 1. septembrim. Taču pret centra Kalkūni slēgšanu iestājās vietējo pašvaldību politiķi un sabiedrība, pieprasot izvērtēt šādas rīcības sekas. Augustā Daugavpils domes deputāti vienbalsīgi nolēma pieprasīt atcelt lēmumu par Kalkūnu slēgšanu. Pašvaldība norādīja, ka pašreizējā situācijā atrast audžuģimenes visiem centrā dzīvojošiem smagi slimiem bērniem nav iespējams, kā arī nebūtu pareizi šo bērnus vienkārši pārvietot uz citu centru (ja neatrastos audžuģimenes, bērnus ar invaliditāti pārceltu dzīvot uz centru Baldone, pret ko stingri iebilda Tiesībsargs). Daugavpils pašvaldību arī satrauca fakts, ka vismaz 160 cilvēki paliktu bez darba.

Labklājības ministrs Jānis Reirs vakar Daugavpilī tikās ar Daugavpils novada domes un Daugavpils pilsētas domes deputātiem, kā arī Latgales plānošanas reģiona pārstāvjiem. Tikšanās laikā panākta konceptuāla vienošanās un parakstīts Labklājības ministrijas izstrādāts un visu iesaistīto pušu saskaņots nodomu protokols par sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu attīstību Daugavpils novada un Daugavpils pilsētas teritorijā, kā arī Kalkūnu tālāko attīstību. Protokolā paredzēts, ka Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar novada domi, pilsētas domi un ministriju līdz nākamā gada 30. jūnijam izvērtēs iespēju deinstitucionalizācijas plāna ietvaros izstrādāt Kalkūnu attīstības plāna projektu, nosakot darbības pakalpojumu tuvināšanu ģimeniskai videi. Līdz tam brīdim tiek atcelts Labklājības ministrijas rīkojums par Kalkūnu darbības izbeigšanu. Atceļot lēmumu par centra slēgšanu, bērni paliks dzīvot Kalkūnos, taču ministrs izsaka cerību, ka izdosies izveidot specializētas audžuģimenes, kuras vēlēsies pieņemt savā aprūpē arī šādus bērnus, bet daļu bērnu varētu paņemt atpakaļ īstās ģimenes, ja tām tiktu nodrošināti atbalsta pasākumi.

Saskaņā ar vienošanos abām domēm - novada un pilsētas - ir jāizvērtē Kalkūnu attīstības iespējas, tai skaitā jāizdomā, kā nodrošināt ģimeniskai videi pietuvinātus un institucionālai aprūpei alternatīvus sociālos pakalpojumus. Turklāt tas būs ne tikai jāizvērtē, bet arī jāievieš un jānodrošina. Kalkūnu slēgšana līdz ar to ir apturēta ar zināmiem nosacījumiem, kuri jāizpilda, jo, kā iepriekš atzina labklājības ministrs, «mūs interesē, lai, atceļot rīkojumu par Kalkūnu slēgšanu, neapstātos deinstitucionalizācijas process». Tas paredz pāriet no bērnu invalīdu aprūpes iestādēs uz aprūpi ģimenēs vai audžuģimenēs, vai ģimenei pietuvinātos aprūpes centros, piemēram, kā SOS ciematos bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.