Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Radio nozarē gads līdz šim aizvadīts mierīgi

© f64

Radio nozarē šā gada deviņi mēneši ir aizvadīti salīdzinoši mierīgi, bez izteiktiem satricinājumiem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) valdes loceklis Filips Rubenis.

Viņš sacīja, ka saskaņā ar LRA datiem radio nozare stabili aizņem 12% no kopējā Latvijas mediju tirgus un nozare gada deviņus mēnešus ir aizvadījusi salīdzinoši mierīgi, bez kādiem izteiktiem satricinājumiem. "Pēc ilgiem laikiem šis ir bijis periods, kad radio stacijas un radio staciju grupas ir strādājušas pie savu programmu pilnveides vai uzlabošanas, nevis konkurentu nomelnošanas vai kādu intrigu vērpšanas, kas patiesi priecē un, cerams, norāda uz nozares pieaugšanu un vides atveseļošanos," pauda Rubenis.

LRA valdes loceklis norādīja, ka arī elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā šogad spēkā stājušies grozījumi, kas ierobežo citu radio programmu staciju retranslāciju, radikālas izmaiņas nozarē nav radījuši.

Vienlaikus viņš norādīja, ka valstij būtu jāizvērtē, vai Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) pietiek kapacitātes to staciju monitoringam, kuras retranslē saturu no citām valstīm, galvenokārt Krievijas. "Iespējams, ka NEPLP ir nepieciešama palīdzība, atbalsts, papildu finansējums monitoringa kvalitatīvai nodrošināšanai, kā arī būtu jāsakārto likumdošana, kurā šobrīd ir zināmi robi retranslācijas konstatācijā," sacīja Rubenis.

Komentējot to, vai izmaiņas NEPLP izsniegtajās radio apraides atļaujās ir mazinājušas krievvalodīgā satura īpatsvaru radio tirgū, Rubenis atbildēja noraidoši. "Kā jau tas bija gaidāms, neviena no radio stacijām, kuras apraides atļaujā bija paredzēts 50% latviešu valodas un 50% svešvalodas lietojums un kurai bija jāizvēlas, uz kuru valodu pāriet simtprocentīgi, neizvēlējās valsts valodu. Visas radio stacijas izvēlējās svešvalodu, līdz ar to krievvalodīgā satura īpatsvars nav mazinājies," sacīja LRA valdes loceklis.

LRA mājaslapā teikts, ka tās biedri ir ''Latvijas Neatkarīgā televīzija'', "TV3 Latvia", "Pirmais Baltijas kanāls", "Radio SWH", "Radio Skonto", "Star FM", "Kurzemes radio", "Valmieras TV", "Latgales reģionālā televīzija", bet asociētie biedri - "Kuldīgas televīzijas sabiedrība", "Zemgales novadu televīzija", "TV Rīga" un "Radio 1".