Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts: Ļaujot īpašniekiem lielāku brīvību mežu apsaimniekošanā, nozarē ieplūstu miljoni

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Ja meža īpašniekiem mazinātu meža apsaimniekošanas ierobežojumus, atdeve industrijai varētu būt daudz lielāka, turklāt, kā liecina Somijas piemērs, nozarē ieplūstu miljonu eiro investīcijas, šodien Rīgā notiekošajā konferencē atzina Somijas Darba efektivitātes institūta pārstāvis Juha Ojala.

Viņš norādīja, ka Somijā pēdējo piecu gadu laikā veiksmīgi veikta likumdošanas reforma, kuras mērķis bija vienkāršot meža nozares pārvaldību, mežu īpašniekiem sniedzot izvēles brīvību savu īpašumu apsaimniekošanā, vienlaikus veicinot mežsaimniecības kā uzņēmējdarbības rentabilitāti.

"Īpašniekiem tika dota daudz lielāka brīvība. Piemēram, tika likvidēti ierobežojumi par koku izmēriem kailcirtēs. Tagad īpašnieks pats izlemj, kad un kā cirst mežu. Lai gan īpašniekiem tika ļauta brīvība, tas nav novedis pie masveidīgas mežu izciršanas, tieši pretēji - īpašnieki ar lielāku atbildību izturas pret mežu izciršanu, plāno darbu tā, lai spētu ilgtermiņā piegādāt izejvielas pārstrādei, kura īpaši aktivizējusies. No tā atkarīga īpašnieka peļņa, līdz ar to viņiem ir lielāka motivācija saimniekot pēc iespējas racionālāk," sacīja Ojala.

Viņš arī sacīja, ka par reformas efektivitāti liecina krasi pieaugušais investīciju apjoms nozarē.

"Mērķis bija piesaistīt investīcijas pārstrādei, un tas ir izdevies. Šogad tiek plānotas viena miljarda eiro investīcijas salīdzinājumā ar apmēram 600 miljoniem iepriekšējos pāris gados. Laikā no 2005.gada līdz 2012.gadam bija vērojams samazinājums celulozes un papīra ražošanas rūpniecībā, kā arī zāģbaļķu industrijā, jo trūka materiālu, taču pēc reformas resursu ir vairāk, bizness attīstās un iegulda ražošanas attīstībā. Palielinās pieprasījums pēc enerģētiskās koksnes, tāpat papīrmalkas prognoze ir ļoti laba," sacīja Ojala.

"Protams, piecus gadus ilgušās mežsaimniecības likuma reformas laikā mums bija plašas debates ar vides aizstāvjiem, taču diskusijas bija veiksmīgas un nav saņemtas nekādas sūdzības," piebilda eksperts.

Somijā patlaban ir apmēram 280 000 meža īpašnieku, kas apvienojušies 80 asociācijās. Privāto īpašnieku piegādātais kokmateriālu apjoms veido 70% no kopējā Somijas kokmateriālu tirdzniecības apjoma.

Kā ziņots, šodien Rīgā notiek starptautiska konference "Meža nozare bioekonomikai: iespējas un izaicinājumi klimata pārmaiņu gadsimtā", kurā eksperti no Latvijas un Skandināvijas valstīm debatē par nozares attīstību.

Pasākumu organizē biedrība "Zaļās mājas" ar Meža attīstības fonda un Ziemeļu Ministru padomes biroja Latvijā atbalstu.